Vitold Polonskij (1879 - 1919)


Vitold Alfonsovič Polonskij, velká hvězda předrevoluční éry němého filmu ruské kinematografie, se narodil někde na Sibiři, přesné místo není známo. Vitold pocházel z bohaté šlechtické rodiny, na Sibiř byli deportování kvůli účasti jeho otce v proticarském povstání. Naštěstí se jim z toho, díky penězům a konexím, podařilo dostat a rodina se přestěhovala do Petrohradu, kde později Vitold i se svým bratrem navštěvovali Carské gymnázium.

Po jeho úspěšném dokončení v roce 1907 nastupuje jako herec do Malého divadla, kde sklízí jeden úspěch za druhým jak od diváků tak od kritiky. Jenže on chce víc a chtěl by se dostat i na filmové plátno. Od roku 1915 je přizván do "firmy" Alexandra Chadžonkina, doslovné líhně talentů, ve které působí dva vynikající režiséři té doby - J. Bauer a P. Čardynin.

V tomhle filmovém studiu točí filmy obrovskou rychlostí, natáčení jednoho netrvá více jak měsíc. Bohužel se ale Vitold narodil do špatných let a vypuká válka a ta rozhodně filmu nepřeje. Po válce přichází ale finanční a společenská krize a musí si hledat jinou práci. Uchytí se ve ve filmovém studiu D. Charitonova, kde počátkem r. 1917 vzniká i jeden z jejich nejúspěšnějších společných snímků U KAMINA (U KRBU). V létě roku 1918 odchází z rozhodnutí moskevského lidového komisariátu pro kulturu a vzdělávání velká skupina filmařů do ukrajinské Oděsy, kde se účastní dalšího natáčení.

Ukrajina ale umělcům nepřeje a hodně z nich umírá kvůli nemocem a špatným životním podmínkám. V roce 1919 Vitold Polonskij nečekaně umírá, údajně kvůli otravě jídlem.


14.11.1879
Moskva, Ruské impérium
5.1.1919
Odessa, Ruské impérium
Vitold Polonskij csfd

Bal GospoděnMlč, smutku, mlčUmirajuščij lebeďidi za mnojU kaminaŽizň za žizňKoroleva ekranaNataša RostovaPosle smertiPěsň toržestvujuščej ljubviSčastě věčnoj nočiTěni grechaMiraži


Aktualizace osobnostního profilu Vitold Polonskij: 14.11. 2023 12:14