Gerhard Zemann (1940 - 2010)


Gerhard Zemann byl rakouský herec. Vystudoval v Salcburském Mozarteu na režiséra a herce, a později zde i učil. Následně začal hrál v Státním Salcburském divadle. Za chvilku se začal objevovat i ve filmech a seriálech (např. Monaco Franze, Caracas,Tatort ) a bylo jich čím dál tím víc. Čeští diváci ho ale asi budou znát z populárního rakouského seriálu Komisař Rex jako soudního patologa Dr. Leo Grafa.

Založil také salcburský politický kabaret Die Grenzgänge. Měl devět let vztah s herečkou Veronikou Fitz. Byl velký gurmán a napsal brožuru o 30 největších chybách při vaření guláše.

Zemřel 14. dubna 2010 ve svém oblíbeném Salcburku na infarkt ve věku 70 let a je pohřben na městském hřbitově Salzburg. Za svůj život získal cenu „Prix de la Jeunesse“ v Cannes v roce 1989 a cenu Maxa Ophülsa v roce 1990.


21.3.1940
Vídeň, Wien, Rakousko
14.4.2010
Salzburg, Salzburg, Rakousko
Gerhard Zemann csfd

Oben ohne - Du heilige NachtConny und die verschwundene EhefrauSchön, daß es dich gibtSilentiumTausendmal berührtEin Herz wird wieder jungFrauen lügen nichtEine fast perfekte ScheidungFröhlich geschiedenDrei in fremden BettenDrei in fremden KissenHochwürdens Ärger mit dem ParadiesSchöne G'schichten mit Helmut Fischer: Ein feiner HerrStockinger: Salzburger KugelnZum Glück gibt's meine FrauChéri, mein Mann kommt!CaracasNěžní zmatkáři 2Das Diarium des Dr. DöblingerVerbotene HilfeDer grüne SternKomm nach Wien, ich zeig dir was!OstwindOben ohneNávrat komisaře RexeKomisař RexVraždy v KitzbüheluFast ein Gentleman


Aktualizace osobnostního profilu Gerhard Zemann: 4.4. 2024 03:02