Milan Svoboda 72 let


Milan Svoboda je český jazzový hudebník, skladatel, dirigent a pedagog. Narodil se v roce 1951 v umělecké rodině – dědeček byl za první republiky profesorem herectví na konzervatoři, otec zase před válkou členem Osvobozeného divadla. Jeho bratrancem je flétnista Jiří Stivín.

V roce 1974 založil svůj první jazzový orchestr Pražský Big Band orientující se na (instrumentální) jazz, funk a jazz-rock. Hned v šestasedmdesátém se PBB objevil v televizním pořadu Inventura písniček pod rentgenem a o rok později byl v anketě hudebního časopisu Melodie zvolen nejlepším orchestrem roku 1976. V PBB měl Milan Svoboda možnost se prezentovat i vlastní autorskou tvorbou. Namátkou uveďme skladby „Do rocku a do dna“, „Počkej na mě“ nebo „Tišina“ či „Poste restante“ z poslední desky PBB „Poste restante“ (1981/1982).

V pozdějších letech stanul jako dirigent v čele česko-polského big bandu sestaveného ze špičkových sólistů zvučných jmen obou zemí. V 90. letech pak vedl kreativní jazzový orchestr Kontraband. Jako dirigent se podílel též na velkých muzikálových projektech „Jesus Christ Superstar“, „Evita“ a „Les Miserables - Bídníci“.

V roce 1998 vydal Svoboda sólové album „Family“ (1998) se skladbami jako „Monkey Diet“, „Abu Dhabi“, „Dune“ či „The Cyclops“. V roce 2006 bylo realizováno album „Ve znamení střelce“, na kterém se Svoboda spojil s violoncellistou Jiřím Bártou. O čtyři roky později nahrál s Moravskou filharmonií své verze skladeb Beatles – pro komorní smyčcový orchestr a klavír. Od roku 2010 také vystupoval v roli dirigenta v Divadle Járy Cimrmana ve hře „Cimrman v říši hudby“.


10.12.1951
Praha, Československo
Milan Svoboda csfd

Ruth to vidí jinakModrý denKřížová vazbaPokoj pro dvaPoslední motýlSúkromné životyBlázni a děvčátkaKrálovství za kytaruÚrazOznamuje se láskám vašimKam, pánové, kam jdete?Narozeniny režiséra Z. K.Pojď, dáme sbohem žízniLásky na zítřekPřípad JaruškaPouť králůFilatelistická historieChillersAhoj sídlištěJazzmanHamletS Pydlou v zádechVévodkyně valdštejnských vojskKrušnohorské pohádkyVzpomínky na Karla IV.Ráno po flámuDům Na poříčíDrahé tety a jáMy, ztracený holkyĎábelské líbánkyAnička jde do školyTažní ptáciPartyzánská stezkaNávštěvníciPříběhy českého jazzuPříběhy českého jazzu LiveŽivot hledáčkem Petra BrukneraPražský Big Band Milana SvobodyPedagogické desateroVšechnopártyP.F.Banánové rybičkyZlatíčka


Aktualizace osobnostního profilu Milan Svoboda: 14.11. 2023 14:31