Andy Warhol (1928 - 1987)


Marcel Duchamp, Kazimir Malevič a Andrew Warhola. Tato trojice se dá považovat za základní vůdčí osobnosti umění dvacátého století. Andy Warhol, kmotr amerického PopArtu se narodil 6. června 1928, je však třeba zmínit, že se o jeho datu narození vedou spory. Rodiče pocházeli ze Slovenské (tehdy Rakousko-Uherské) vesničky Miková odkud emigrovali do Ameriky (nejspíše v roce 1909) kde žili v hlavním městě Pensylvánie v Pittsburghu. Andy se však narodil ve Forest City ve východní části Pensylvánie. Otec Andrej Warhola pracoval v uhelných dolech v Západní Virgínii s rodinou moc nepobýval, matka přebývala doma se svými syny Andym, Johnem a Paulem.

Po studiu na Carnegie Institute of Technology (obor design) se v roce 1949 odstěhoval do New Yorku (v těchto letech začal používat zkráceninu svého jména pod kterou se tak proslavil - Andy Warhol) kde se věnoval reklamní grafice. V padesátých letech však bylo komereční umění pokládáno za cosi nepatřičného, proto když Andyho ateliér navštěvovali umělečtí sběratelé, Andy před nimi své grafické práce schovával. Přesto, že se pokoušel o přeorientování z grafika na umělce, stále tíhl ke grafice neboť upřednostnoval viditelné a hmatatelné jevy oproti tehdy velice rozšířenému (v uměleckém světě) abstraktnímu expresionismu. Do podvědomí veřejnosti se tedy dostal hlavně díky návrhům reklam v luxusních a módních časopisech (např. Vogue).

Jeden z rozhodujících kroků na cestě k umění udělal Warhol v době kdy začal užívat techniku „blotted line". Technika spočívá v Obtisknutí linií nakreslených tuší a její následné reprodukování. Tehdy ještě tvořil v Lexington avenue 242, již tam si zval pomocníky a tak si vyzkoušel to co pak později ve velkém stylu zrealizoval ve své „factory". Rok 1956 se dá považovat za zlomový neboť Andy navštívil Evropu kde ho učarovala zvláště Italská Florencie. Cesty po Evropě ho utvrdily v jeho dalším směřování k dráze umělce. V tomto roce obdržel také cenu „Thirty Fifth Annual Art Directors´ Club Award" za svou reklamu obuvi pro modní obchod firmy Miller. Díky tomuto úspěchu bylo mnoho jeho prací otisknuto v časopisech.

"Jeho proměna na člověka popu byla promyšlená a zřejmě i uvážená... měnil se z člověka společensky uhlazeného, v jakéhosi žvýkajícího a zdánlivě naivního teeny-poppera".


6.8.1928
Forest City, Pennsylvania, USA
22.2.1987
New York City, New York, USA
Andy Warhol csfd

Detroit Rock CityInvisible ThreadCars: Heartbeat CityDonald Duck's 50th BirthdayPortfolioTootsieBlank GenerationCocaine CowboysPřibližná podobaCiao ManhattanDynamite ChickenThe Illiac PassionHorseTarzan and Jane Regained... Sort ofNormal Love15 MinutesThe Love BoatAndy Warhol's TVAndy Warhol – americký senJean-Michel Basquiat: King PleasureAndy Warhol's AmericaDeník Andyho WarholaMickey: Příběh myšákaPatti Smith, la poésie du punkGifts of Chance – A Film About Jørgen LethJimmy Carter: Rock & Roll PresidentEfekt VašulkaIconsLa Face Cachée de l'Art AméricainStoria di B. - La scomparsa di mia madreTyran, zbabělec, oběť: Příběh Roye CohnaAndre the GiantDen sommarenTones, Drones and Arpeggios: The Magic of MinimalismTaylor & Ultra: On the 60s, The Factory, and Being a Warhol SuperstarUncle HowardA Day in the Life of Andy WarholDanny SaysScience Fiction LandSex a hudbaIn the Fabulous UndergroundUltra Violet for Sixteen MinutesArias with a TwistBeautiful DarlingFree RadicalsJak klip zabil rozhlasovou hvězduThe Doors - When You're StrangeVelvet Underground: Under ReviewAndy Warhol - Silver FactoryChelsea on the RocksSvět Keithe HaringaThe Cool SchoolThe FeatureA Walk Into the Sea: Danny Williams and the Warhol FactoryAndy Warhol: A Documentary FilmJack Smith and the Destruction of Atlantis


Aktualizace osobnostního profilu Andy Warhol: 27.2. 2024 01:54