Mira Nair 66 let


Mira Nair je původem indická filmová režisérka a producentka, v současnosti žije a pracuje v USA. Narodila se roku 1957 v Indii jako nejmladší ze tří dětí hinduistické rodiny. Během studií sociologie na univerzitě v Dilí získala stipendium na Harvard, kam v 19 letech odcestovala. Na Harvardu se Mira Nair seznámila se svým prvním manželem fotografem Mitchem Epsteinem a také se Sooni Taraperovalovou – budoucí scénáristkou filmů SALLAM BOMBAY! nebo MISSISSIPPI MASALA.

Pro HBO vznikl v následujícím roce film DUŠEVNÍ SLEPOTA, který vynesl Umě Thurman Zlatý glóbus pro herečku v hlavní roli. V tomtéž roce se Mira Nair zapojila do projektu, který vznikl jako reakce na události 11. září 2001 – natočila segment snímku 11´09´´01, v němž měl každý režisér přesně 11 minut, 9 sekund a 1 záběr na ztvárnění vlastního příběhu.

JARMARK MARNOSTI s Reese Witherspoon v hlavní roli přinesl klasickou kostýmní adaptaci slavného literárního díla Williama Thackeraye, dalším „indickým“ snímkem ve filmografii Miry Nair se stal JMENOVEC (2005) příběh indického chlapce, jehož rodiče přesídlili z Kalkaty do Ameriky. Filmem MIGRATION (jeden ze čtveřice krátkých snímků indických režisérů) se pak snažila zvýšit povědomí o šířící se epidemii AIDS v Indii.

V roce 2009 se Mira Nair opět zapojila do kolektivního snímku velmi věhlasných režisérů (mj. Faith Atkin, Brett Rattner, Chan-wook Park) sourozence úspěšného PARIS, JE T ´AIME - tedy NEW YORK, I LOVE YOU. Kapitola, pod níž se Mira Nair režisérsky podepsala se jmenuje Kosher Vegetarian a vystupují v ní Irrfan Kahn a Natalie Portman.


15.10.1957
Bhubanešvár, Indie
Mira Nair csfd

Královna z KatwePalabras de diosesVáhavý fundamentalistaAmelia8New Yorku, miluji Tě!JmenovecJarmark marnosti11'09''01Duševní slepotaBouřlivá svatbaMá zeměKámasútraPerezoviMississippi MasalaSallam Bombay!Lovci pokladů: Na hraně historieVhodný nápadníkA Fork, A Spoon & A KnightLaughing Club of India, TheChildren of a Desired SexIndia CabaretSo Far from IndiaJama Masjid Street JournalMigrationThe Day the Mercedes Became a HatBollywood CallingThis Changes EverythingThe 4%: Film's Gender ProblemFemmeDiscovery Atlas: Indie, jak ji neznáteSvětla! Akce! Hudba!Zoom In: Stories Behind the Best Independent Films of 2007WanderlustZemě světaBollywood Remixed - Das indische Kino erobert den WestenWomen on Top: Hollywood and PowerHollywood InsiderClose Up with the Hollywood ReporterAt the MoviesKoffee with KaranStill, The Children Are Here


Aktualizace osobnostního profilu Mira Nair: 31.10. 2023 20:26