Georges Lautner (1926 - 2013)


Skvělý scénárista s velkým režijním talentem. Narodil se 26.ledna roku 1926 herečce Reneé Saint-Cyr. Ve svých sedmi letech zažívá první stěhování do Paříže za lepším, přičemž zde jeho matka oficiálně započíná svou hereckou dráhu. Dětství má poměrně klidné, ovšem často se o něj musí starat chůva, neboť vytížená matka z divadelních představení chodí často velice pozdě v noci a nemá již čas a trpělivost na jiné zájmy.

Rokem 1958 oficiálně rozjíždí svou později velice tvůrčí vydařenou režisérskou kariéru a to snímkem LA MOME AUX BOUTOUNS. Film se však nesetkává s přílišným pochopením a tak zklamaný Georges rozmýšlí svůj další režisérský počin, tentokráte však chce točit naprosto svůj film, a proto si napíše i scénář. Do jedné z rolí MARCHE OU CRÉVE obsazuje Bernarda Bliera, pozdějšího skvělého a uznávaného herce a kamaráda. Film kritika příliš neztrhá, ale ani nepochválí. Opět zarmoucený režisér si však dlouho nenechává verdikt nezájmu líbit a točí další snímky spíše komedie s kriminální zápletkou.

Zlom jeho tvorby a režisérského umu a snad i dlouholetých zkušeností se projeví až rokem 1963, kdy točí rovněž svůj scénář POVEDENÍ STREJCOVÉ s Linem Venturou, Bernardem Blierem, Jeanem Lefebvrem či Claudem Richem, skvělé herecké obsazení dělá z filmu báječnou podívanou a divácky oceněnou. Lautner je spokojený a rozmýšlí již nový snímek, na který dostává dotace od velké francouzské filmové produkční společnosti Gaumont. TAJNÝ POLICISTA rovněž s Blierem a Venturou jsou dalším divácky úspěšným počinem. Georges od této chvíle rád upřednostňuje do svých filmů Lina Venturu, který se mu stává dobrým kamarádem a uměleckým rádcem. Přichází komedie DES PISSENLITS PAR LA RACINE s de Funesem, následují MY SE NEHNĚVÁME či GALIAa s krásnou Mireille Darc. S touto výraznou blondýnkou také natočí ještě několik dobrých snímků "Stříbrného plátna".

Přichází jeho opravdu dnes již kultovní PAŠA s Jeanem Gabinem v hlavní roli tvrdého komisaře, který pátrá po bandě zlosynů, jenž přepadli obrněný vůz s cennou zásilkou, hudbu skládal nadčasový Serge Gainsbourge, týž si i zahrál ve filmu miniroli. Od této chvíle jde Georgesovi na ruku každý producent a ten má tak volné pole působnosti pro realizaci svých kvalitních scénářů. Vznikají tak známé tituly jako BYL JEDNOU JEDEN POLICAJT s Constantinem, LEDOVÁ ŇADRA s Delonem či "richardovská komedie" VŠECHNO UVIDÍME. S oblíbeným Delonem pak točí i klasickou SMRT DAREBÁKA.


24.1.1926
Nice, Francie
22.11.2013
Paříž, Île de France, Francie
Georges Lautner csfd

Comédien, LeHomme de mes rêves, L'Neznámý v doměPręcheur en eau troubleRoom ServiceTriplexVíra v násilíInvité surprise, L'La Maison assassinéeRozmařilý život Gérarda FloquaPtačí klec 3: SvatbaCowboy, LeVeselé VelikonocePozor! Je vaše žena jen vaše žena?Je to rozumné?ProfesionálKašpárekPolicajt nebo rošťákIls sont fous ces sorciersSmrt darebákaVšechno uvidímeBez problémuLedová ňadraKufr na slunciQuelques messieurs trop tranquillesByl jednou jeden policajtV rytmu valčíkuLa Route de SalinaPašaFleur d'oseilleVelekobylkaGaliaMy se nehněvámeVelký pánLe Monocle rit jauneNebožtíciTajný policistaPovedení strejcovéEn plein cirageL'Oeil du monocleSedmý porotceČerný monoklArrętez les tamboursMarche ou crèveMôme aux boutons, LaLes redoutablesScénarios sur la drogueLe GorilleEntre ces mains-là


Aktualizace osobnostního profilu Georges Lautner: 7.11. 2023 19:50