Jan Vyčítal (1942 - 2020)   † 77 let


Ráčkující zpěvák, zakladatel a dlouholetý leader skupiny Greenhorns, uznávaný textař, známý karikaturista, kreslíř a tramp Jan Vyčítal se narodil 8. 3. 1942 v Praze jako druhé dítě v rodině „poštmistra". Vystudoval propagační grafiku na Střední průmyslové škole bytové tvorby (dnes Vyšší odborná škola uměleckoprůmyslová) a nějakou dobu se užitou grafikou živil – pro časopisy začal kreslit už v 19 letech. V letech 1964–1974 pracoval ve výtvarném oddělení Československé televize, pro kterou vytvořil několik animovaných filmů (např. O PRATONDOVI), od té doby je na volné noze. V roce 1965 založil spolu s kolegou z televize, výtvarníkem Josefem Šimkem, Marko Čermákem, Petrem Bryndačem a Jiřím Falladou skupinu Greenhorns. V průběhu téměř padesátileté existence kapely se v ní vystřídala řada zpěváků i hudebníků – Michal Tučný (a později jeho bratr Vít), Miroslav Hoffmann, Tomáš Linka, Pavel Král, Josef Dobeš, František Kacafírek, Aleš Maudr nebo Petr Kocman. V první polovině 70. let zlatá éra Greenhorns skončila – skupina musela skupina změnit název a až do roku 1989 vystupovat pod jménem Zelenáči. V roce 1974 dostal Vyčítal zákaz činnosti (= údajně kvůli režimu nevyhovujícím kresleným vtipům na stránkách humoristického časopisu Dikobraz) a předal na čas vedení skupiny Petru Bryndačovi. V roce 1978 V roku 1978 se Zelenáči objevili v kultovním muzikálu BALADA PRO BANDITU. Po revoluci se rozdělili na Greenhorns (Honzy Vyčítala) a Nové Zelenáče Mirka Hofmanna.

Jan Vyčítal vydal řadu autorských alb, několik knih, zpěvníků a sborníků. Roku 1990 se mu splnil dávný sen a mohl poprvé navštívit obdivované (a opěvované) Spojené státy a později i Kanadu a Austrálii. Neklidný a nepříliš zdravý životní styl a několik vážných autonehod mu především v posledních letech způsobil chronické potíže s páteří a rukou, kvůli kterým se musel vzdát hry na kytaru. V poslední době se začal věnovat olejomalbě. Dodnes prý rád trampuje, poznává nová místa, lidi i hospody. Zajímá se o historii II. světové války.


8.3.1942
Praha, Protektorát Čechy a Morava
1.3.2020
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jan Vyčítal csfd

PropastBalada pro bandituLucie a zázrakyPo stopách krve3 plus 1 s Miroslavem DonutilemO PratondoviPan TauDobrodružství šesti trampůZvláštní znamení touhaČeský mír13. komnataPříběhy slavnýchKlobouk Jiří WimmerČT Live - GreenhornsHvězdy na VltavěZ města cestaLegendy folku a countrySvou káru táhnem dálPivní džípCountry fontánaStodola Michala TučnéhoVánoční zpíváníRomantika v textechŘidič tvrdý chleba máCopak bych vám lhal?ČétéčkoSvět na kolejíchTelevizní písničky a songyBenefice Jana VyčítalaUprostřed běhuKrásný ztrátyZ chajdy na koncertní pódiumBanánové rybičkyNikdo není dokonalýTo je fórÚsměvyKdyž u nás Pete Seeger hrál aneb 30 let GreenhornsČundrcountryshowModrý expresAljaškaCountry arénaGreenhornům je 25Zelenáči ve stanici 20EchoMelodie pro dlouhé večerySejdeme se za radnicíTak hoši, jedem!HitšarádaNa sluneční straně horZelenáči v bílémPísničky roku 1972Chvíle pro písničku


Aktualizace osobnostního profilu Jan Vyčítal: 23.4. 2024 15:29