Bernard Woringer (1934 - 2014)


Francouzský herec Bernard Woringer se celý život věnoval hlavně divadlu a jeho filmografie je početně málo významná, přesto je díky několika titulům ze šedesátých let dobře známý i českým divákům. Pochází z francouzsko-německého pomezí a narodil se ve Štrasburku, s herectvím na jevišti začal ve dvaceti letech, původně v pařížském divadle Théâtre de l′Ambigu, dostal také příležitost spolupracovat se slavným režisérem Jeanem Vilarem, pod jehož vedením se objevil na legendárním festivalu v Avignonu (Macbeth).

V následujících letech spolupracoval Woringer s filmem spíše jen výjimečně, poměrně často ale hrál v televizi. Prioritou jeho aktivit zůstávalo divadlo, vystupoval na scénách Théâtre de la Madeleine, Théâtre Edouard VII., později to bylo Studio des Champs Elysées. Z jeho další filmografie připomeňme roli inspektora v SICILSKÉM KLANU (Le clan des Siciliens, 1969), objevil se také v několika amerických filmech natáčených ve Francii (BLÁZNIVÁ ZE CHAILLOT – The Madwoman of Chaillot, 1969).

Kromě divadla a bohaté spolupráce s televizí se Bernard Woringer věnuje také dabingu, vedle řady amerických filmů jej francouzští diváci mohli slyšet v populárních seriálech jako DALLAS nebo DR. HOUSE. Českým divákům se představil v posledních letech menšími rolemi ve francouzských kriminálních seriálech.


4.10.1934
Strasbourg, Francie
22.5.2014
Puteaux, Francie
Bernard Woringer csfd

HéloïseMon cher sujetTucet špinavců III: Smrtelná miseEnigmaAu théâtre ce soir: Feu ToupinelAventures d'Yvon Dikkebusch, LesLe GagnantAu théâtre ce soir: Carlos et MargueriteSicilský klanThe Madwoman of ChaillotMonkeys, Go Home!VergaladeAngelika, markýza andělůLettre dans un taxi, LaPasse-tempsPourquoi Paris?Amours de Paris, LesThéâtre de la jeunesse: Le capitane Fracasse, LeTři mušketýři: Královniny přívěskyTři mušketýři: Pomsta Milady de WinterChéri, fais moi peurJulie LescautováBulva melounFrançois KléberDavy CrockettAlice NeversováCordierovi, soudce a policajtLes MisérablesNouvelles de Marcel AyméRue CarnotMarie-MarieMartine VerdierIl y a plusieurs locataires à l'adresse indiquéeVérificateur, LeLe MutantAnne jour après jourL'inspecteur mène l'enquêteMessieurs les jurésDonaug'schichtenMésentente cordialeBelle et son fantôme, La


Aktualizace osobnostního profilu Bernard Woringer: 1.11. 2023 17:33