Lindsay Anderson (1923 - 1994)   † 71 let


Britský divadelní a filmový režisér a esejista, čelní představitel vlny free cinema se narodil v indickém Raj-era, jako syn skotského majora. Za svého studia na Oxfordské univerzitě založil filmové revue Sequence, do kterého mimio jiné přispívali i budoucí velcí filmaři Tony Richardson a Karel Reisz. Také po odchodu ze školy se věnoval psaní kritik např. pro London Times.

Debutoval krátkým filmem MEET THE PIONEERS (1948) a již za pět let získal Oscara za dokument o hluchoněmých dětech THURSDAYS CHILDREN. Jeho první celovečerní film TEN SPORTOVNÍ ŽIVOT (1963) vypráví o drsném životě ragbyového hráče a odehrává se v jeho vzpomínkách. Filmem BÍLÝ AUTOBUS (1965) začala jeho spolupráce s Miroslavem Ondříčkem. Anderson natočil nejznámější kriticko-satirickou trilogii, kterou zahájil filmem KDYBY s Malcolmem McDowellem jako Mickem Travisem, protestujícím proti tyranskému školnímu systému. McDowell se dále objevil ve snímku ŠŤASTNÝ TO MUŽ! (1973), což byla opět tvrdá kritika, tentokrát vlády, ale i lékařského nebo jaderného výzkumu. Trilogii Anderson uzavřel NEMOCNICÍ BRITTANIA (1982).

Mimo filmování se v Londýně věnoval režii divadelních her, např. od Johna Osborna. Kromě toho také napsal knihu o svém filmovém bohu Johnu Fordovi. Jemu věnoval také dokument.


17.4.1923
Bangalore, Indie
30.8.1994
Angoulême, Charente, Poitou-Charentes, Francie
Lindsay Anderson csfd

Is That All There Is?Ritorno di Robin Hood, IlGlory! Glory!Srpnové velrybyWish You Were ThereNemocnice BritaniaLook Back in AngerOld Crowd, TheIn CelebrationŠťastný to mužHomeKdyby...Bílý autobusTen sportovní životThe Adventures of Robin HoodFree CinemaWham! in China: Foreign SkiesSinging Lesson, TheMarch to AldermastonKaždý den kromě VánocChildren Upstairs, ThePoznamenané dětiO DreamlandWakefield ExpressEnergy FirstFoot and MouthGreen and Pleasant LandHenryHundred Thousand Children, A£20 a TonThree InstallationsTrunk ConveyorIdlers That WorkMeet the PioneersDead GroundSveďte to na poslíčkaZajatci ctiOhnivé vozyAbel Gance: The Charm of DynamiteInadmissible EvidenceDer Schwur des Soldaten PooleyWestern, TheNever ApologizeVidím svět jako bílý autobusLucky ManD. W. Griffith: Otec filmuHollywood U.K.John FordHarold Lloyd: The Third GeniusMaailma lautasella - Birger KaipiainenBuster Keaton: A Hard Act to Follow75 Years of Cinema MuseumThe Pleasure Garden


Aktualizace osobnostního profilu Lindsay Anderson: 26.4. 2024 17:51