Nagisa Óšima (1932 - 2013)


Nagisa Oshima se narodil v Kjótu roku 1932. Svou kariéru u filmu započal roku 1953, když začal natáčet filmy pro studio Šóčiku. První výrazný úspěch přišel s filmem JE TO PRŮLOM (1958), ve kterém kritizoval humanistickou tradici japonského poválečného filmu a také varoval před technicismem (v Japonsku bylo téměř nemožné točit nezávisle, protože filmový trh ovládala studia, a proto mnoho nadějných režiséru bylo nakonec pohlceno studiovým systémem, který jim nedovolil naplno rozvinout svou poetiku).

Roku 1965 odešel Oshima od Šóčiku a vytvořil si vlastní produkční společnost Sozoša. Následně natočil SLASTI TĚLA (1965), NÁSILÍ ZA BÍLÉHO DNE (1966), SMRT OBĚŠENÍM (1968) nebo CHLAPEC (1969). V sedmdesátých letech se prezentoval filmy KORIDA LÁSKY (1976) a VESELÉ VÁNOCE PANE LAWRENCI (1983), kde si zahrál David Bowie. Roku 1999 pak natočil samurajský film TABU.

Nagisa Oshima se řadí mezi politické autory, zvláště sem spadá jeho tvorba v době nuberu bagu. Oshima byl levicově zaměřený, což se také snažil dostávat do svých filmů. I proto bývá srovnáván s Jean-Lucem Godarden. Oshima však na rozdíl od něj nebyl cinefil a film chápal hlavně jako možnost, jak prezentovat svoje politické názory.

Stylisticky si Oshimovy filmy nejsou vůbec podobné, jelikož pro každý film použil jinou techniku a postup (to platí opět hlavně pro ranou tvorbu). Krutý příběh mládí se svou poetikou hodně blíží filmům francouzské nové vlny (hlavně U konce s dechem a Nikdo mne nemá rád), protože zde Oshima pracoval s ruční kamerou, nebo natáčel výhradně v exteriérech. Záběry postavil hlavně na polodetailech a detailech. NOC A MLHA V JAPONSKU pak zase obsahuje pouhých 45 stylizovaných záběrů. NÁSILÍ ZA BÍLÉHO DNE je naopak postaveno na naturalistické inscenaci, ale střihová skladba obsahuje téměř 2000 záběrů.


31.3.1932
Okajama, Honšú, Japonsko
15.1.2013
Fudžisawa, Japonsko
Nagisa Óšima csfd

Poslední samurajMax, má láskaVeselé Vánoce, pane LawrenciAi no bóreiKorida láskyNacu no imótoObřadTokyo senso sengo hiwaShinjuku dorobô nikkiShônenKaettekita jopparaiTrest smrti oběšenímMuri šindžú: Nihon no nacuNihon šunkakóNinja BugeichoHakučú no torimaEcurakuAisurebakosoAogeba totoshiAsia no akebonoChiisana boken ryokoChita Niseigo taiheiyô ôdanGimei shojoWatashi wa BellettAmakusa Širó TokisadaŠiikuKrutý příběh mládíNoc a mlha v JaponskuPohřeb slunceAi to kibó no mačiByl jednou jeden film: Korida lásky100 Years of Japanese CinemaKyoto, My Mother's PlaceShisha wa itsumademo wakaiYokoi shoichi: guamu-to 28 nen no nazo o ouDenki mo-taku-toIkiteiru gyokusai no shimaIkiteiru umi no bohyoOgon no daichi BengalBattle of Tsushima, TheIkiteiru nihonkai-kaisenBengal no chichi lamanGoze: Momoku no onna-tabigeininJoi! BanglaKyojin-gunMo-taku-to to bunka daikakumeiDaitoa sensoGyosen sonansuYunbogi's DiaryAru kokutetsu-jomuinHankotsu no torideSeishun no ishibumiWasurerareta kogunKori no naka no seishunAsu no taiya


Aktualizace osobnostního profilu Nagisa Óšima: 6.11. 2023 17:07