Gustav Oplustil (1926 - 2022)


Gustav Oplustil, rodák z Hranic na Moravě, se narodil 2.srpna 1926 jako prvorozený syn knihařského mistra ve Vojenské akademii Gustava Oplustila a jeho manželky Štěpánky. V dětsví ministroval v kostele Stětí svatého Jana Křtitele.

Podle vlastních zážitků napsal scénář k filmům DVA MUŽI HLÁSÍ PŘÍCHOD (1970-režie Václav Vorlíček) a TO BYLA SVATBA, STRÝČKU !(1976-režie Zdeněk Podskalský). Mezi filmové scénáře na kterých pracoval patří příběhy ALFONSE KARÁSKA, KAM SLUNCE NECHODÍ, CTNÁ PANÍ LUCIE, SILVESTR SVOBODNÉHO MLÁDENCE, VELKÁ SÁZKA O MALÉ PIVO, REVUE ZA ŚEST KORUN, NÁMLUVY KOMTESY GLADIOLY, ACH,TAVOJNA, UCTIVÁ POKLONA,PANE KHON, PRAŽSKÝ PÍSNIČKÁŘ.

Ze zábavných pořadů jsou to : BEJVÁVALO, DVACET MINUT S PÍSNIČKOU, AŽ ZMLKNOU TRANZISTORY, KABARET U ZVONEČKU, KABARET U DOBRÉ POHODY a řada dalších. Od roku 1999-2003 vytvářel Silvestry na televizi NOVA. Je také autorem úspěšného pořadu ÚSMĚVY.

K divadelní tvorbě se váže jeho práce pro Karlínské divadlo na muzikálu ZASNĚŽENÁ ROMANCE a SNY Z NOVÉHO YORKU. Pro děti vytvořil představení ČERNOUŚKOVA ZEMĚ, BÉĎÁČEK A OBR. Pro jiná divadla vytvořil HAŠKŮV PRAŽSKÝ DEKAMERON, KONEC TYRANA, KABARET ROKOKO. V současnosti jej můžeme vídávat na druhém programu ČT v pořadu TV BONSAI.


2.8.1926
Hranice, Československo
21.10.2022
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Gustav Oplustil csfd

Posázavský pacifikVěčný tulákPoslední leč Alfonse KaráskaRevue za šest korunVelká sázka o malé pivoSilvestr svobodného pánaOstrov plný písničekTo byla svatba, strýčku!Dva muži hlásí příchodTak láska začíná...Alfons Karásek v lázníchKam slunce nechodí...Nečekaný rodinný večerNámluvy komtesy Gladioly aneb Přistání ve skleníkuBlázinec v prvním poschodíSedm žen Alfonse KaráskaPražský písničkářUctivá poklona, pane KohnMalé dějiny jedné rodinyCtná paní LucieŽofín, ostrov vzpomínek a snůÚsměvné legendy o hradech a zámcíchJeště jednou Galashow 60Hobby naší dobyDobrá rada nad zlatoŽivot plný písničekJak na to...Silvestrovské sny Jiřiny BohdalovéÚsměvyModrý expresV Praze bejvávalo blazeSilvestr, který se nevysílalDnes mám perný denElixír věčného mládíMinikabaret na vaše přáníV hlavní roli režisérVěčně zpívající slunečniceVánoční vernisážDiskotéka pro starší a pokročiléRománek za tři krejcarySetkání s májemDeset let s MoravankouŠestý den je sobotaAť šeřík nepřestává kvéstHaló, tady Orchestr a balet ČSTKdo rád zpívá, na palubuPři dechovce jako na Vlachovce


Aktualizace osobnostního profilu Gustav Oplustil: 21.3. 2024 01:55