William Lustig 69 let


Režisér, producent a příležitostný herec William Lustig se narodil 1. února 1955 v Bronxu. Směr své životní dráhy si tento synovec boxera Jakea LaMotty předurčil už jako dospívající, když začal rád a hojně navštěvovat kina na Manhattanu zaměřená na laciné brakové krváky. Na nějaký čas se rovněž nechal zaměstnat jako uvaděč v kině Fort Lee v New Jersey. Potom co zdárně dokončil střední školu, studoval několik semestrů na New York University.

Roku 1980 způsobil pozdvižení svou opravdovou, dnes legendární, celovečerní prvotinou MANIAC. Ponurý a krvavý příběh sadistického sériového vraha s hercem Joe Spinellem v hlavní roli vzbudil svým naturalistickým provedením velké rozpaky mezi konzervativními odborníky i diváky a stal se jedním ze základních pilířů filmového slasheru. K nečekanému úspěchu přispěla zdařilá práce maskérů s Tomem Savinim v čele.

Ve svém nastoleném trendu pokračoval i o tři roky později kriminálním dramatem MSTITELÉ (1983), které by se dalo označit jako netradičně krvavý revenge movie. V roce 1988 vzniklo Lustigovo asi nejznámější dílo, akční horor MANIAC COP o nemrtvém policistovi terorizujícím New York. Film byl zároveň jeho první spoluprací s dalším známým nezávislým filmařem Larrym Cohenem. Na komerční úspěch hororu se pokusil navázat akčním thrillerem SEZNAM SMRTI (1989) s Lance Henriksenem v roli nájemného zabijáka a NEÚPROSNÝ (1989), ve kterém opět zpracoval své oblíbené téma sériových vrahů.

V dalších letech Lustig dokončil ještě dvě pokračování svého komerčně nejúspěšnějšího filmu MANIAC COP 2 (1990) a MANIAC COP 3: ODZNAK MLČENÍ (1992), bohužel s klesající kvalitou. V 90. letech jeho režisérská kariéra upadala a v jeho dílně se zrodil už jen průměrný a zapomenutý horor STRÝČEK SAM (1997). Ze spolupráce s debutantem v režisérském křesle, kaskadérem Rickem Averym, vznikl propadák ZVLÁŠTNÍ ÚKOL – „EXPERT“ (1994) s Jamesem Brolinem. Pod tímto filmem je Lustig podepsán jako druhý režisér.


1.2.1955
Bronx, New York City, New York, USA
William Lustig csfd

ManiakMstiteléManiakHot HoneyThe Violation of ClaudiaDeath in VeniceSolamente BidoShooting Violent CityStrange Days of Short NightStrýček SamZvláštní úkol - Maniac Cop III - Odznak  mlčeníManiac Cop 2NeúprosnýSeznam smrtiManiac CopConducting Dario Argento's 'Opera'Raven Van Slender Saves Christmas!Armáda temnotDarkmanCameron's ClosetIn Search of Darkness: Part IIIThe Last Drive-In with Joe Bob BriggsFenomén VHSTax Shelter TerrorsThe Outsider - Il Cinema Di Antonio MargheritiInto the Dark: Exploring the Horror FilmAmerican GrindhouseDirect Your Own Damn Movie!Make Your Own Damn Movie!CinemakerThe 100 Scariest Movie MomentsJoe Spinell Story, TheDario Argento: An Eye for HorrorFear, Panic & CensorshipHollywood Rated 'R'Vražedná nenávist


Aktualizace osobnostního profilu William Lustig: 31.10. 2023 13:50