Jaroslav Blažek (1896 - 1976)


Kameraman Jaroslav Blažek se narodil 3. srpna 1896 v Praze. Již od raného mládí ho velmi upoutal film a v 19 letech se stal laborantem ve firmě Pojafilm. Poté byl nějaký čas promítačem v žižkovském kině pana Weisse. Již roku 1919 se dostal k filmové kameře, u které již zůstal natrvalo.

Kromě desítek kulturních a dokumentárních snímků (DĚLNICKÝ DEN, PÉČE O ZMRZAČENÉ DĚTI, PRAHA V ZÁŘI SVĚTEL, SVĚTLO SLEPCŮ, ZE STUDENTSKÉHO ŽIVOTA, PRAHA V ZIMĚ, REVUE GONG, REVOLUCE KRVE A DUCHA, KUTNÁ HORA, ZIMA, LESNÍ ŠKOLKY, ABY NEBYLO POZDĚ, JEDEM NA CHMEL či KLÍČOVÝ VÝZNAM SILÁŽE) pracoval na hraných filmech.

V němém období natáčel snímky s Oldřichem Kmínkem (melodrama JINDRA, drama DAR SVATEBNÍ NOCI, melodrama NEPOČESTNÁ ŽENA), Přemyslem Pražským (drama LÁSKA JE UTRPENÍM, drama BATALION), Václavem Binovcem (dobrodružná ULIČKA HŘÍCHU A LÁSKY, melodrama MADAME GOLVERY, melodrama VYZNAVAČI SLUNCE), Janem W. Speergerem a Josefem Rovenským (drama TULÁKOVO SRDCE), Miroslavem J. Krňanským (komedie LIKÉROVÁ PRINCEZNIČKA), Robertem Zdráhalem (drama SOUBOJ LÁSKY, melodrama PRAŽSKÉ DĚTI) a Martinem Fričem (VARHANÍK U SV. VÍTA). Největšího úspěchu zaznamenal zejména u již zmíněného dramatu BATALION (1927) Přemysla Pražského a Fričova VARHANÍKA U SV. VÍTA (1929).

Od roku 1931 nasnímal různé zvukové sentimentální a zcela periferní komedie (OSADA MLADÝCH SNŮ, PRÁVO NA HŘÍCH, PÍSEŇ O VELKÉ LÁSCE, SEDMÁ VELMOC, EXEKUTOR V KABARETU, BURZA PRÁCE, ZA RANNÍCH ČERVÁNKŮ, NA SVATÉM KOPEČKU, NA RŮŽÍCH USTLÁNO, JANA, DĚTI VELKÉ LÁSKY).


3.8.1896
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
9.8.1976
Praha, Československo
Jaroslav Blažek csfd

Barbora HlavsováMarido provisional, ElPantáta BezoušekTěžký život dobrodruhaDopo divorzieremoDruhá směnaTorna, caro ideal!Její pastorkyněHordubalovéDěti velké láskyTrhaniVzdušné torpédo 48...a život jde dál...JanaJana (rakouská verze)Marijka nevěrniceNa Svatém KopečkuNa růžích ustlánoPoslední mužU nás v KocourkověZa ranních červánkůBurza práceExekutor v kabaretuNa sluneční straněSedmá velmocPrávo na hříchPíseň o velké lásceLoupežníkObrácení Ferdyše PištoryOsada mladých snůNepočestná ženaVarhaník u sv. VítaAféra v grandhoteluSouboj láskyBatalionPražské dětiDar svatební nociVyznavači slunceMadame GolveryLikérová princezničkaTulákovo srdceUlička hříchu a láskyJindraLáska je utrpenímKutná HoraČeský rájDědina na DyjiPolabíPraha barokníRevoluce krve a duchaIX. slet všesokolský v PrazePraha v záři světelTrampoty pana MarešeTrojí setkáníHrdinové hranic


Aktualizace osobnostního profilu Jaroslav Blažek: 2.11. 2023 11:30