Zdeněk Procházka (1924 - 1967)


Zdeněk Procházka se narodil 6. května 1924 ve Dvoře Králové nad Labem. Svojí hereckou dráhu začal ihned po skončení okupace, kdy v rychlém sledu prošel oblastní a menší divadla, například Zemské oblastní divadlo v Liberci (1945 – 1947), pražské Divadlo mladých pionýrů (1947 – 1949), Krajské oblastní divadlo v Olomouci (1949 – 1951), královehradecké Krajské oblastní divadlo (1951 – 1952), Severočeské divadlo v Liberci (1952 – 1956), plzeňské Divadlo J. K. Tyla (1956 – 1961) a též Městské divadlo na Kladně (1961 – 1962).

Zpočátku se objevoval jako Jiří („Praha zůstane má“), Čao („Červený střevíček“), Jehoň („Hadrián z Římsů“), Ferdinand („Úklady a láska“), Boleslav („Boleslav I.“), I. I. Krylov („Jarní vítr“), Princ („Benátský kupec“), Miško („Ženský zákon“), Jakub od Věže („Staré Město a Malá Strana“), Mušketýr („Lucerna“), Pastýř („Oidipus vladař“), Toni („Poprask na laguně“), Hajdaj („Zkáza eskadry“), Jánošík („Jánošík“), Berald („Zdravý nemocný“), Pedro („Mstitel ze Segovie“), Antonín („Vojnarka“), Důstojník („Morituri“), Hába („Nebezpečný věk“), F. M. Charitonov („Zákon zimního tábora“) i Graziano („Othello“).

Od 60. let se objevoval ve hrách, dramatech a inscenacích „Džungle“ (Herrick), „Ljubov Jarová“ (Kutov), „Romeo a Julie“ (Montek), „Kdo hledá, najde“ (L. L. Čebakov), „Jan Hus“ (Jan XXIII.), „Před západem slunce“ (Ebisch), „V Korintu se neumírá“ (Archón), „Zlý jelen“ (Mrňák), „Dalskabáty, hříšná ves“ (JUDr. Belfegor), „Spolužák“ (Přednosta poštovního úřadu), „Radúz a Mahulena“ (Muž), „Vpád“ (Stařec), „A co řekne Barcelona…“ (Klein), „Poprask na laguně“ (Patron), „Svatá Jana“ (Voják), „Host“ (Malíř), „Štěnice“ (Renesanc), „Matka Kuráž a její děti“ (Fendrych), „Hrdinové v Thébách nebydlí“ (Kréon), „Vyrozumění“ (Mašát), „Král Ubu“ (Král), „Zahradní slavnost“ (Ferda), „Čekání na Godota“ (Pozzo), „Proces“ (Soudce).

Do české kinematografie Zdeněk Procházka poprvé přišel na konci 50. let. Ve filmu hrál během svých angažmá v Plzni, na Kladně a v Praze. Debutoval v 50. letech jako vedoucí záchranné čety v Krškově filmu ZDE JSOU LVI (1958).


6.5.1924
Dvůr Králové nad Labem, Československo
15.5.1967
Praha, Československo
Zdeněk Procházka csfd

Maigret a smutný AlfrédNahá pastýřkaPoklad byzantského kupceFotbalKaždý mladý mužBubnyFiorenzaHvězda zvaná PelyněkMístenka bez návratuCorridaOstrov pokladůPršelo jim štěstíStrach a bída třetí říšeVzpoura na BountyČerná dynastieKrálíci ve vysoké trávěPaní MincmistrováRohovín ČtverrohýZačínáme žítZákon věrných strážcůZde jsou lviHříšní lidé města pražskéhoKlapzubova jedenáctkaMlhaMetafyzický průmyslNápady čtenáře detektivek


Aktualizace osobnostního profilu Zdeněk Procházka: 4.11. 2023 13:38