Milada Šubrtová (1924 - 2011)


Milada Šubrtová se narodila 24. května 1924 ve Lhotě u Kralovic. Roku 1941 vystudovala dvouletou obchodní školu a pracovala jako úřednice. Během zaměstnání vystupovala u ochotníků v pražských Dejvicích a současně začala soukromě studovat zpěv u Zdeňka Knittla. Krátce po válce nastoupila na profesionální angažmá jako členka Velké opery 5. května (1946 – 1948).

Začínala jako koloraturní zpěvačka, po příchodu do Národního divadla zpívala epizodní a subretní role, umělecký vzestup zažila od roku 1952. Jako sopránová zpěvačka vynikala svým bytostným lyrismem, nosným hlasem velkého tónového rozsahu s kovovou barvou, emocionálně psychologickým obsahem postavy, s herectvím intuitivním, které dokázala instinktivně připravit podle režisérova přání.

Její herecká tvárnost a přizpůsobivost hudebním slohům jí předurčila pro role jako univerzální umělkyně se širokým spektrem úloh. Nejčastěji přetvářely citově a vnitřně bohaté ženské postavy než dramatické hrdinky. Ač měla silný emocionální prožitek nesklouzávala k sentimentalitě.

ako jedna z předních a nejvýznamnějších českých reprezentantek vokálního umění a zpěvu hostovala v Sovětském svazu, v Německé demokratické republice, v Rumunsku a v Maďarsku. Ač získávala také nabídky na angažmá z Vídně, Milána i Buenos Aires, zůstávala věrná své domácí scéně Národního divadla. Interpretovala především české klasické postavy Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany.


24.5.1924
Lhota, Chříč, Československo
1.8.2011
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Milada Šubrtová csfd

RusalkaHodný strýček ImreStraussovský dekameronBedřich Smetana: Braniboři v ČecháchTrh v Richmondu aneb Hrajeme MarthuHoffmannovy povídkyRusalkaNetopýrVeselá vdovaDaliborZemě úsměvů a snůV řeči rázná, tělem cudnáNárodní umělkyně Milada ŠubrtováÚsměvy a slzí třpytSlavné postavy Národního divadlaKarneval v operetěDostaveníčko u Orloje


Aktualizace osobnostního profilu Milada Šubrtová: 29.3. 2024 23:17