Robert Rossen (1908 - 1966)


Americký režisér Robert Rossen se narodil 16. března 1908 v New Yorku. Vysokoškolské vzdělání získal na Newyorské univerzitě a po studiích se na krátký čas stal profesionálním boxerem. Brzy se ale začal věnovat divadlu, kde působil jako herec, režisér i autor her. V roce 1937 opustil divadelní prkna a přesídlil do Hollywoodu, kde se prosadil jako scénárista předních režisérů Lewise Milestona, Mervyna Le Roye a jiných. Po deseti letech v roce 1947 usedl do režisérského křesla, kde debutoval snímkem z boxerského prostředí BODY AND SOUL (Tělem a duší) s Johnem Garfieldem. V roce 1949 vytvořil nejvýznamnější snímek své kariéry, politické drama ALL THE KING'S MEN ( Všichni jsou zbrojnoši královi) s Broderickem Crawfordem. Snímek získal několik cen včetně Oscara za nejlepší film.

Začátkem 60. let se uvedl pozoruhodným snímkem z prostředí newyorských heren THE HUSTLER (Hazardní hráč) s Paulem Newmanem, který si zahrál i ve volném pokračování THE COLOR OF MONEY (Barva peněz) Martina Scorseseho. Posledním titulem Rossenovy filmografie je snímek LILITH z roku 1964. Zemřel předčasně 18. února 1966 v Hollywoodu ve věku pouhých 57 let. Zůstala po něm manželka Sue Siegel Rossen, dcery Carol, Ellen a syn Stephen. Je pohřben na hřbitově Westchester Hills v Hastingsu nad Hudsonem.


16.3.1908
New York City, New York, USA
18.2.1966
Hollywood, Los Angeles, California, USA
Robert Rossen csfd

LilithChladný světBilly BuddHazardní hráčPřišli do CorduryAlexandr VelikýMamboVšichni královi mužiDesert FuryJohnny O'ClockPodivná láska Marty IversovéA Walk in the SunHranice temnotyBlues in the NightOut of the FogThe Sea WolfA Child Is BornBouřlivá dvacátá létaDust Be My DestinyHeart of the NorthRacket BustersPoznamenaná ženaThey Won't ForgetIsland in the SunThe Brave BullsTělem a dušíThe Undercover Man


Aktualizace osobnostního profilu Robert Rossen: 2.11. 2023 17:51