Jiří Dušek 100 let


Narodil se jako Jiří Deutsch do rodiny pravoslavného kněze. V dětství se naučil hrát na klavír, varhany i většinu strunných nástrojů a založil jazzovou kapelu. Po traumatu v souvislosti s vězněním otce si rodina změnila jméno na Čechovi, ale to se Jiřímu nelíbilo a zvolil jméno Dušek.

Většinu svého profesního života spojil s brněnským Divadlem bratří Mrštíků, u jehož zrodu stál. Pracoval též pro rozhlas a dabing a učil adepty herectví na JAMU. V roce 2009 dostal od Herecké asociace Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Byl 47 let ženatý, měl děti, vnuky i pravnuky.


14.2.1924
Cholina, Československo
Jiří Dušek csfd

Případ s černým vzaduPřípad SalieriSvlékání kůžeStopy zločinu: Recept na rozloučenouPovídka s dobrým koncemSvědek časuČas žhavých kamenůVysoká hraPolíčkoTrpká chuť slávyStopy zločinu: Velká ránaMotivOdchod bez řádůÚnosSvětlo z temnotPožehnaný věkRozkazRváčŠkolní večírekPán na inzerátKandidát stranyProkop DivišPříběh posvátného jezeraHlavou proti zdiStrom vědění dobréhoDeník psaný na voduJednou v Karlových VarechMěsíční vílaAlbert EinsteinDny zrady I.Dny zrady II.JungfrauKlecPohádkový zákonTím hůř, když padnouUprostřed babího léta ve stepi zahoukal vlakVencaPařížská komunaPodzimJá jsem OsangoAnděl blažené smrtiTa vteřinaHistorky od krbuMy holky z městečkaKonec dětských lásekLegenda o živých mrtvýchSmrt Anežky HrůzovéBakaláři


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Dušek: 14.11. 2023 21:13