Bo Widerberg (1930 - 1997)


Bo Widerberg, švédský režisér, spisovatel, redaktor a herec se narodil 8. června 1930 v tehdejší dělnické chudinské čtvrti v Malmö. Od mládí se zajímal o film a filmovou historii. Později se k svému dětství vrací ve svých filmech a knižních sbírkách. Po ukončení studií pracoval krátce v nemocnici pro mentálně postižené a poté nastupuje do regionálního deníku v Hörby jako noční redaktor. Už během studií se pokoušel psát své první literární povídky. Chtěl se prosadit jako spisovatel, což bylo v tehdejší době velmi těžké. Až v roce 1952 vydává svou první sbírku - novelu Höstermin (Zimní semestr) a povídkovou knihu Kyssas (Líbání). V druhé pol. 50 let publikuje novely a začal se prosazovat jako filmový kritik. Psal recenze na filmy a po publikování své knihy o švédské kinematografii: Vision i Svensk film (Vize švédského filmu) vzbudil rozporuplné reakce v řadách odborné filmové veřejnosti. Touto knihou se uvedl jako kritik poměrů ve švédské kinematografii, především z hlediska podpory švédského filmu ze strany státu a jako zapřisáhlý odpůrce Bergmanových filmů.

Bo Widerberg zemřel 1. května 1997 po dlouhé vážné nemoci, jíž podlehl ve švédské nemocnici v Angelholmu, kde pobýval po zbytek svého života. Byl otcem tří dětí: Martina, Niny a nejmladšího Johana. V roce 1998 byl o režisérovi natočen celovečerní dokument s názvem Liv till varje Pris (Žít za každou cenu), což bylo Widerbergovo životní motto. V tomto dokumentu složeném z ukázek jeho filmů, archivu a jeho života vystupují jeho dvorní herci Tommy Berggrens, Thomas von Brömsen, kolegové režiséři Jan Troell, Ingmar Bergman a další dva přátelé, kteří na režiséra vzpomínají.


8.6.1930
Malmö, Malmöhus län, Švédsko
1.5.1997
Ängelholm, Skåne län, Švédsko
Bo Widerberg csfd

Všechno je jak má býtEfter föreställningenHebrianaVildandenEn farCesty hada na skáleMuž z MallorkyLinje lustaRött och svartEn handelsresandes dödVictoriaMuž na střešeReprezentant pod míruJoe HillÅdalen 31Elvíra MadiganováHeja Roland!Láska 65Zoo storyHavraní čtvrťKočárekTvåbarnsmor, väntande hennes tredjePojken och drakenPolareFilm in Zweden, DeHistorien om BarbaraEmma åklagareBalladen om Bo Widerbergs Joe HillBo Widerberg regisserarLust och fägring - en film om Bo Widerbergs sistaVictoria - en film om kärlek


Aktualizace osobnostního profilu Bo Widerberg: 10.11. 2023 10:06