Yimou Zhang 74 let


Yimou Zhang se narodil roku 1951 v rodině, která sympatizovala s dříve vládnoucí Činskou národní stranou Kuomintag – ta byla v občanské válce poražena koumunisty. Celá jeho rodina byla vystavena posměchu a opovržení, Zhang proto zažil poněkud problematické dětství. Za kulturní revoluce, která začala v roce 1966, odešel ze střední školy pracovat na farmu.

Poté pracoval jako kameraman pro filmové studio Guangxi. V roce 1984 se podílel na svém prvním projektu - filmu ONE AND EIGHT. Ve stejném roce také vznikl ve spolupráci s jeho spolužákem z akademie Chenem Kaige film YELLOW EARTH, který je označován za počátek takzvané Páté generace čínských režisérů. V roce 1985 přijal pozvání Wu Tianminga do filmového studia Xi'an, kde se podílel na snímku OLD WELL jako kameraman a herec. Za tento herecký výkon získal ocenění na Mezinárodním filmovém festivalu v Tokyu a Wu Tianming mu přislíbil pomoc na jeho prvním režijním počinu.

Tímto debutem se stal válečný film RUDÉ POLE, díky kterému se Zhang rázem stal známým a vysloužil mu cenu Zlatý Medvěd. Hlavní postavu ztvárnila do té doby neznámá Li Gong - a tak začala dlouholetá spolupráce Yimou Zhanga s touto charismatickou herečkou. Zhang se po tomto úspěchu rozhodl trochu zaexperimentovat v žánru politického thrilleru a vznikl tak snímek CODENAME COUGAR, který si ale vysloužil spíše negativní ohlasy a sám Zhang ho později označil za svůj nehorší film vůbec.

Díky finanční podpoře z Japonska ale mohl v tom samém roce znovu zazářit se zdařilým rodinným dramatem JU DOU. Film byl nominován na Oscara jako nejlepší cizojazyčný film, což se v historii čínské kinematografie stalo poprvé. Zhangovi bylo ale zakázáno zůčastnit se slavnostní ceremonie. Doma v Číně byl film označen za nevhodný pro čínské publikum a byl zakázán. V JU DOU se poprvé objevují vlastnosti charakteristické pro další Zhangovu tvorbu - scény s jedinečně intenzivními barvami.


2.4.1950
Xi'an, Shaanxi, Čína
Yimou Zhang csfd

Man ťiang chungŤien žu pchan š'Ťü ťi šouSüan ja č' šangJedna sekundaStínVelká čínská zeďWang čchao te nu žen jang kuej fejKuej lajKvěty válkyLáska hlohového stromuZbytečná krutostChacun son cinémaKletba zlatého květuPřekonat sám tisíce milKlan létajících dýkHrdinaŠťastné chvíleCesta domůNikdo nesmí chybětYou hua hao hao shuoOpiová válkaHuo zheQiu Ju da guan siZavěste červené lucernyJu DouDai hao mei zhou baoRudé poleMetropolitan Opera: Live in HDStories Through 180 LensesLumière & spol.Beijing 2008 Nian Xiaji Aolinpike Yundonghui Kaimu ShiHua hunMy Country, My ParentsGu jin da zhan qin yon qingLao jingSky Ladder: The Art of Cai Guo-QiangTrespassing BergmanBeijingThe Turandot ProjectDa yue bingŽlutá zeměHong xiangLong cheng zheng yueHollywood InsiderArena


Aktualizace osobnostního profilu Yimou Zhang: 17.11. 2023 08:23