Terry Zwigoff 74 let


Filmová kariéra Terryho Zwigoffa začala dokumentárním filmem LOUIE BLUIE (1986), který se opíral o životopis bluesového hudebníka z Chicaga, jehož nahrávku režisér náhodně objevil a po kterém pátrá. Tento snímek se velice rychle projevil jako více než průměrný hudební dokument, hrál se v mnoha kinech. Dalším dokumentem byl CRUMB (1994) - příběh Roberta Cromba, undergroundového karikaturisty. Film získal hlavní cenu poroty na Sundance Film Festival 1995 a byl vyhlášený za nejlepší film roku.

V roce 2003 následovala úspěšná vánoční komedie SANTA JE ÚCHYL!, kde ztvárnil Billy Bob Thornton trochu neobvyklého Santu, věčně nasáklého alkoholem. Svým humorem ze všeho nejvíce připomíná starý rukopis bratří Coenů a není to podoba čistě náhodná. Coeni totiž stojí za snímkem jako financující šedé eminence a za odměnu si zjevně párkrát rýpli do scénáře. Zatím posledním filmem je komedie z roku 2006 UMĚNÍ MUSÍ BOLET.

Terry Zwigoff je výstředním režisérem a milovníkem komiksů a blues. Ve svém životě vyzkoušel několik zaměstnání přes muzikanta, obchodního příručího, tiskaře až po sociálního pracovníka.


18.5.1949
Appleton, Wisconsin, USA
Terry Zwigoff csfd

Budding ProspectsUmění musí boletSanta je úchyl!Přízračný světCrumbLouie BluieMaking of 'Ghost World'The Anti Gravity Room


Aktualizace osobnostního profilu Terry Zwigoff: 30.10. 2023 20:58