Vladimír Matějček 77 let


Vladimír Matějček se narodil ve Vyškově, avšak dětství a mládí prožil s rodiči a se svými třemi sourozenci v Náchodě. V domě, kde žili, vznikl s podporou rodičů dětský divadelní spolek Bílá labuť. Byl členem náchodského Divadelního studia mladých, které založil a vedl M. Houštěk. Otec (Vladimír Matějček st.) byl středoškolský profesor, překladatel a jazykovědec.

Herec světově proslulého Divadla za branou O. Krejči (1968–72, 1990–93), Divadla O. Stibora v Olomouci (1969–70), Lyry Pragensis (1972–88) a host činohry Národního divadla (1998–2001).

Obětavě spolupracuje s ochotníky. V r. 1970 v Divadle hudby Olomouc se studenty FF Univerzity Palackého – „Tam, králi, Žirandol“ (scénář a režie). V r. 1978 v Divadle před branou Rakovník – V. Vančura: „Obrazy z dějin národa českého“ (scénář a režie). V letech 1982–1990 vedl Poetické studio uměleckého přednesu při Ústředním Klubu Školství a Vědy v paláci Savarin v Praze. Studio vysadilo r. 1984 pod Petřínem na Malé Straně Lípu J. Nerudy.

Má za sebou řadu vystoupení u nás a v zahraničí: Aldwych – Londýn (DZB Zelený papoušek), MCHAT – Moskva (DZB „Višňový sad“), Oslo (DISK „Periférie“), Florencie (DZB „Zelený papoušek“), Mamers – Francie (A. Honegger: „Král David“, Vypravěč, ve francouzštině), Tairovovo divadlo – Moskva (Lyra Pragensis, „Tristan a Isolda“), Vídeň („Naše paní BN“), Sevilla, Madrid, Lisabon (DZB „Višňový sad“)...


7.3.1947
Vyškov, Československo
Vladimír Matějček csfd

Karlínská baladaLove UntilSwing KidsDivoká sviněNaděje má hluboké dnoPavučinaBurning SecretVěrni zůstanemeZuřivý reportérLev s bílou hřívouRosa LuxemburgováBoj o MoskvuNadporučík a jeho soudceSkály mé vyprahlé zeměStruny ve větruZpěv nadějeDer Wahnwitzige Genius: A. SkriabinVítězný lidUkradené dětstvíNa konci světaKrálův kalichPadla kosa na kámenPřípad AdlerSokolovoTři chlapi na cestáchVolání o pomocZe života hmyzuČekáníDinoO zvířatech a lidechDas Jahrhundert der DetektiveOpojení z proměnyRodáciTržište senzacíRote ErdeVom Webstuhl zur WeltmachtSůl zeměVelitelWallensteinDie MagermilchbandeDer Knabe mit den 13 VäternDes Christoffel von Grimmelshausen abenteuerlicher SimplicissimusMise XNeblbniUmění milovati De arte amatoria


Aktualizace osobnostního profilu Vladimír Matějček: 4.3. 2024 10:19