Oldřich Vlček 84 let


Dlouholetý herec Národního divadla Oldřich Vlček pochází ze Zlína; po maturitě nastoupil v Brně na JAMU, kde v roce 1962 absolvoval studium herectví. Své první angažmá našel v Divadle Oldřicha Stibora v Olomouci (1962-1963) a již tady zaujal svými kreacemi mladých hrdinů (Konec masopustu). Pak nastoupil základní vojenskou službu, kterou v letech 1963-1965 strávil v Armádním uměleckém souboru. Po jejím skončení putoval za svým dalším profesionálním angažmá do Ostravy, kde v letech 1965-1967 hrál ve Státním divadle a vynikl například v Čechovově Rackovi.

S filmovou kamerou se Oldřich Vlček potkával jen velmi zřídka, na svém kontě má jen šest filmových rolí. Poprvé hrál lékaře v povídkovém filmu kriminálních příběhů MOTIV PRO VRAŽDU (1974), ve stejném roce se jako důstojník objevil ve válečné fresce SOKOLOVO (1974). Z jeho další práce pro film stojí za zmínku retrospektivní úsměvný příběh BÁJEČNÍ MUŽI S KLIKOU (1978), kde nejen hrál, ale byl i autorem námětu a scénáře. Po dlouhých letech jsme jej pak mohli vidět v roli šéfa tajné služby ve filmu CEREMONIÁŘ (1996).

Příležitostně pracoval také pro televizi, ale ani tady není výčet jeho rolí nijak bohatý. Účinkoval v několika televizních inscenacích, televizní kamera nasnímala také některá představení Národního divadla, v nichž Vlček hrál (HAMLET, 1982; VÉVODKYNĚ VALDŠTEJNSKÝCH VOJSK, 1985). Zatím naposledy hrál Chaunově televizní komedii MALÉ VELKÉ GATĚ (2006). V letech 1998-2004 vyučoval Oldřich Vlček na Vyšší odborné škole herecké v Praze a jako pedagog dohlížel na vznik četných studentských představení.

Manželkou Oldřicha Vlčka byla televizní hlasatelka Zdena Vařechová (1939-1999).


18.5.1939
Zlín, Protektorát Čechy a Morava
Oldřich Vlček csfd

Malé velké gatěDědictví slečny InnocencieDen, kdy nevyšlo slunceCeremoniářDíky za každé nové ránoChybná diagnózaVíkend za miliónKus životaDlouhý čas nadějeKarakter...a žádná ovečka nepřicházíVyhnanstvíHad z rájePříběhy modrého telefonu - MaskaBáječní muži s klikouKrásaMěsto nic nevíMotiv pro vražduSokolovoCesty domů3 plus 1 s Miroslavem DonutilemPražský písničkářMalé dějiny jedné rodinyRodáciBylo nás šestTak se ptámRadokova Trojská válkaPříběhy slavnýchŠest dnů, které otřásly demokraciíLapidárium: Příběh rozhlednyVánoční koncert se souborem Virtuosi di PragaRok na vsiHamletVévodkyně valdštejnských vojskStrakonický dudákZadržitelný vzestup Arthura UieRozmarné létoČerešněStudentkyBakalářiKam s ním?O poklad Anežky ČeskéHudební občasník – Jak vznikl tento pořad?


Aktualizace osobnostního profilu Oldřich Vlček: 19.2. 2024 20:04