Jozef Kuchár (1928 - 2009)


Známý a oblíbený slovenský zpěvák Jozef Kuchár se narodil 15. září 1928 v obci Bernolákovo na jižním Slovensku. Nejprve vystudoval operní zpěv u profesorů Dolanské a Eduarda Hakena. V osmnácti letech započal se svoji pěveckou kariérou v opeře v Košicích (1946 – 1948). Následně dosáhl velmi dobrých úspěchů v opeře bratislavského Slovenského národního divadla (1948 – 1950). Na krátký čas působil jako činoherec v českých oblastních divadlech v Teplicích a Hořovicích (1950 – 1954). Svoji uměleckou kariéru završil jako sólista bratislavské Nové scény (1955 – 1991), z které odešel na odpočinek.

Z jeho nejúspěšnějších hereckých kreací si vyjmenujme ty, které zazářily v inscenacích „Polská krev“ (statkář Zaremba), „Mlynářka z Granady“ (Corregidor), „Žebravý student“ (Ollendorf), známý muzikál „My Fair Lady“ (Alfred Doolitle), „Loď komediantů“ (Joe) či „Cikánský baron“.

Filmaři Jozefovi Kuchárovi nedali nikdy moc příležitostí. Viděli ho jako populárního zpěváka, který má jejich filmu zejména přilákat diváky, proto na nějaké významné dramatické úkoly musel tento umělec zapomenout. Ke spolupráci ho sousední slovenští filmaři poprvé přizvali ke konci padesátých let pro úlohu zpěváka ve filmu „ze současnosti“ Jána Lacka ŠŤASTIE PRÍDE V NEDEĽU (1958).

V šedesátých letech ho diváci měli možnost zaregistrovat na plátně jako kapitána v Lackově satirické komedii VÝLET PO DUNAJI (1962), pána v Lettrichově detektivce VOLANIE DÉMONOV (1967), SNB člena (spolu s Jánem Gécem a Beňo Michalským) v prvním příběhu z povídkového triptychu DIALÓG 20 – 40 – 60 (1968) režisérů Jerzyho Skolimowského, Juraje Solana a českého Zbyňka Brynycha.


15.9.1928
Bernolákovo, Československo
23.1.2009
Bratislava, Bratislava, Bratislavský, Slovensko
Jozef Kuchár csfd

Juro JánošíkPolepetkoĽudmilkaTu musíš žiťGuľôčkyHrnčiarsky bálBičianka z dolinyMizantropČlny proti prúduHra na teloIzrafelSmrť malomeštiakaOsvobození PrahyĽudia z kanálovej štvrteKto odchádza v daždi...Naša stará mamaPrípad z Amagerskej lúkyVeľká noc a veľký denChcemWill ShakespeareApollón z BellacuNečakaná návštevaOrlie pierkoMinisterstvo mravopočestnostiČarovný nápojPrípad jasnovidca HanussenaVeľký bál u grófa OrlovskéhoDialóg 20-40-60Zbehovia a pútniciŠíleně smutná princeznaVolanie démonovYvettaSiedmy kontinentVýlet po DunajiŠťastie príde v nedeľuVe znamení MerkuraMy sme malí muzikantiDivadlo v domeV tieni vlkovOsobnosti slovenskej hudby - Gejza DusíkAký ste gavalierRevízorŤululumDunčove dobrodružstváDemižónDebnyBál s Malokarpatskou kapelouDo zajtra čakajVitajte priateliaNesmúť za mnouPiesne, ktoré nestarnúTak nekonečne krásnaÁrie z operietStaré jaré tváreNáruč plná vďakyHrá orchester Siloša Pohanku


Aktualizace osobnostního profilu Jozef Kuchár: 19.11. 2023 19:08