Dana Balounová (1935 - 1985)


Dana Balounová se narodila 7. ledna 1935 v Ostravě. Na herecké povolání se zdokonalila na pražské DAMU, kterou absolvovala roku 1957. Za studií hojně vystupovala na školní scéně DISK. Po studiích nastoupila na profesionální hereckou dráhu na oblastních divadelních scénách.

Na divadle se nejprve představila př. jako Denisa („Mam’zelle Nitouche“), Helena („Sen noci svatojánské“), Eliška („Lakomec“), Poluša („Gazdina roba“), Amaranta („Nebe na zemi“), Kasilda („Ruy Blas“), Živa („Radúz a Mahulena“), Štěstěna („Lumpacivagabundus“), Natalja („Vassa Železnovová“), Panoš („Jan Hus“), Aňa („Višňový sad“), Julie („Romeo a Julie“), Verunka („Naši furianti“), Viola („Večer tříkrálový“), Hospodská („Maryša“), Korobkinovová („Revizor“), Charlotta („Vajíčko“), Louisa („Slaměný klobouk“) apod.

Od poloviny 60. let přibyly na její konto úlohy v inscenacích „Balada z hadrů“ (Kateřina), „Tvrdohlavá žena“ (Madlenka), „Hrátky s čertem“ (Káča), „Jedenácté přikázání“ (Emma), „Ideální manžel“ (Paní Cheveleyová), „Paní Marjánka matka pluku“ (Liduška), „Benátská maškaráda“ (Kolombína), „Sen noci svatojánské“ (Titanie), „Léto“ (Valča Peroutová), „Dalskabáty, hříšná ves“ (Dorotka), „Strakonický dudák“ (Kordula), „Vojnarka“ (Madlena Vojnarová a Hospodská), „Šťastný den“ (Olga), „Ženitba“ (Tekla, Arina), „Jakub fatalista“ (Hostinská), „Tři sestry“ (Anfisa), „Zojčin byt“ (Dáma), „Velkolepý paroháč“ (Chůva), „Španělská vyzvědačka“ (Dolores), „Obraz z dějin“ (Ředitelka a Učitelka), „Pazour“ (Biledewová) ad.

V naší kinematografii se objevila pozdě, až na konci 60. let ve čtyřiatřiceti letech, později hrála s různými přestávkami. Debutovala jako dáma tančící s fasádníkem Petrtýlem (Jan Libíček) v Podskalského slavné komedii SVĚTÁCI (1969).


7.1.1935
Ostrava, Československo
13.8.1985
Praha, Československo
Dana Balounová csfd

Jako jedPodfukZastihla mě nocKatapultRadikální řezSvatební cesta do JiljíTři veteráni„Babičky dobíjejte přesně!“Jak svět přichází o básníkyKulička a ToníkEva EvaKalamitaÚtěky domůJulekLásky mezi kapkami deštěDobrý den, městoOsvobození PrahySvětáciVlak dětství a nadějeKapr na černo


Aktualizace osobnostního profilu Dana Balounová: 30.3. 2024 22:53