Mark Romanek 64 let


Narodil se 18. září 1959 v Chicagu ve státě Illinois. V devíti letech viděl poprvé Vesmírnou odyseu od Stanleyho Kubricka (jehož v současné době napodobuje), která ho natolik uchvátila, že se rozhodl stát se režisérem. Na střední škole se díky svému učiteli setkal s hudebními videoklipy, kterým se později věnoval. Nakonec vystudoval Ithaca College v New Yorku, obor kinematografie a fotografie.

Za svou práci byl mnohokrát oceněn. Dostal přes 20 cen MTV, 3 Grammy (první v roce 1996 za klip k písni „Scream“ od Michaela Jacksona) a 2 Billboard Music Awards.

Působil jako asistent druhé kamery u režiséra Briana De Palmy. V roce 1979 na natáčení HOME MOVIE ( režírované právě Brianem) potkal Keitha Gordona, který mu pomohl napsat scénař k jeho prvnímu filmu STATIC. V roce 2002 měl na Sundace Film Festival premiéru jeho zatím nejznámější film EXPRES FOTO, kde hraje v hlavní roli Robin Williams. Film nebyl velkým hitem, šířily se dokonce zvěsti, že studio film změnilo ke své představě, to ale Mark popřel. V roce 2010 má mít premiéru jeho další film Never LET ME GO s Keirou Knightley v hlavní roli.

Dvě jeho videa se zařadila mezi stálou kolekci Muzea moderního umění v New Yorku. Za svou kariéru natočil i několik reklam pro Apple, Nike, Calvin Klein a mnoho jiných. Jeho klip k „Hurt“ od Johnyho Cashe byl čtenáři britského plátku Guardian zvolen nejlepším videoklipem všech dob.


18.9.1959
Chicago, Illinois, USA
Mark Romanek csfd

A Cold CaseBeyoncé: LemonadeLocke & KeyNeopouštěj měExpres fotoStaticPříběhy nekonečnaVinylThe WhispersMagna Carta... Holy GrailCorporate GhostRe-Invention World TourWeezer: Video Capture Device - Treasures from the Vault 1991-2002Red Hot Chili Peppers: Greatest VideosBest of BowieClosureR.E.M. ParallelJustin Timberlake - FilthyThirty Seconds To Mars - Rescue MeBeyoncé - SandcastlesTaylor Swift: Shake It OffU2: InvisibleJohnny Cash: HurtJay-Z: 99 ProblemsLinkin Park: FaintRed Hot Chili Peppers - Can't StopAudioslave: CochiseNo Doubt - Hella GoodMick Jagger feat. Lenny Kravitz - God Gave Me EverythingThe Wallflowers: SleepwalkerLenny Kravitz: If You Can't Say NoFiona Apple - CriminalNine Inch Nails - The Perfect DrugMadonna: Bedtime StoryMichael Jackson feat. Janet Jackson: ScreamR.E.M.: Strange CurrenciesNine Inch Nails - CloserDavid Bowie: Jump They SayLenny Kravitz: Are You Gonna Go My WayMadonna: RainMadonna: Celebration: The Video CollectionThe Work of Director Mark RomanekNo Doubt: The Videos 1992-2003Morrissey: ¡Oye Esteban!Madonna: The Video Collection 93:99Michael Jackson: HIStory on Film - Volume IIInside Out IVKriminálka Las VegasMyšlenky zločinceThe Last Days of Edward GoreyArianne Phillips: Dressing the Part


Aktualizace osobnostního profilu Mark Romanek: 4.11. 2023 20:47