Václav Legner 69 let


Herec Václav Legner začínal bez odborné průpravy jako elév v Západočeském divadle v Chebu, kde působil pod režijním vedením slavného Jana Grossmana, který byl v 70. letech nucen působit mimo Prahu. Legner byl v Chebu nakonec v letech 1977-1978 řádným členem hereckého souboru, ale krátce nato odešel do Jihočeského divadla v Českých Budějovicích (1978-1981), kde našel uplatnění hlavně v klasice (Zkrocení zlé ženy, Tvrdohlavá žena, Maryša).

S příchodem do Prahy rozšířil Legner také svou filmografii, několikrát hrál v zahraničních titulech natáčených u nás nebo s českými herci, jako KAŠPAR HAUSER (Kaspar Hauser, 1993) nebo MATKA KURÁŽ (Mutters Courage, 1995). Našim divákům se připomněl výraznější vedlejší rolí stavebního inspektora ve filmu ZAPOMENUTÉ SVĚTLO (1996). V kinech jsme jej zatím naposledy mohli vidět v epizodní úloze zájemce o byt v komedii BOBULE (2008), jinak se ale uplatňuje spíše v televizi – v posledních letech hrál v několika seriálech v České televizi i na komerčních stanicích.

Bývalou manželkou Václava Legnera je herečka Sylva Legnerová, rozená Vozková (*1952), nyní redaktorka publicistiky na TV Nova.


24.1.1955
Liberec, Československo
Václav Legner csfd

Zlatý podrazHranařiHabermannův mlýnRomán pro mužeMr. JohnsonNezvěstnýZapomenuté světloMutters CouragePřípad RoubalMísto zločinu OstravaSpecialistéLinkaModrý kódTátové na tahuBohémaPoldaPolicie ModravaVšechny moje láskyŽivot a doba soudce A. K.České stoletíCesty domůPřešlapyVyprávějLetištěMísto v životěOrdinace v růžové zahraděPojišťovna štěstíRedakceZdivočelá zeměKlekání zvoníme


Aktualizace osobnostního profilu Václav Legner: 3.11. 2023 06:14