George Maciunas (1931 - 1978)


George Maciunas (litevsky Jurgis Mačiūnas, výslovnost - Mačevnas) – аmerický umělec a skladatel, jeden ze zakladatelů a teoretiků uměleckého směru Fluxus.

V letech 1949-1952 George Maciunas studoval umění, grafický design a architekturu na škole Cooper Union for the Advancement of Science and Art, v letech 1952-1954 architekturu a muzikologii na Carnegie Institute of Technology v Pittsburghu. V roce 1955 se Maciunas přestěhoval do New Yorku, kde v letech 1955-1960 studoval dějiny umění na New York University's Institute of Fine Arts a pracoval jako designér. Současně studoval hudební kompozici na The New School (původně The New School for Social Research), kde se seznámil s La Monte Youngem, Georgem Brechtem, Alem Hansenem, Dickem Higginsem, Allanem Caprow a Yoko Ono.

V roce 1961 George Maciunas a jeho přátelé malíři a hudebníci přišli s idejí nového uměleckého hnutí Fluxus. Avšak teprve v roce 1964 se Maciunasovi podařilo organizovat vydání programového časopisu "Fluxus", který dal název samotnému hnutí (časopis vycházel až do roku 1975). Název Fluxus (latinsky proud, tok, rozplynulý, rozteklý) znamená a symbolizuje proud života. Fluxus vychází z díla Marcela Duchampa a dadaismu. Podle umělců hnutí Fluxus důležitějším je názor či postoj umělce, než klasický výstavní galerijní prostor. Proto oblíbenými prostředky a formami těchto tvůrců jsou akce-happeningy, instalace, performance, objekty, hudba, zvuk, vůně, vizuální představa, či jen prožitek.

V roce 1961 se George Maciunas spolu s Allanem Caprow, Georgem Brechtem a Alem Hansenem zúčastnil prvního happeningu. V tomtéž roce začal pracovat jako malíř v letectvu USA v Německu, a proto se přestěhoval do Wiesbadenu. Zde Maciunas založil fluxus-skupinu a seznámil se s německými a francouzskými malíři-avantgardisty. Ve Wiesbadenu pak proběhl první Mezinárodní festival novější hudby, který se v podstatě stal první veřejnou prezentaci Fluxusu. Následovala série koncertů Fluxus-festival novější hudby, 14 představení ve Wiesbadenu, 6 koncertů v Kodani a 7 vystoupení v Paříži. V roce 1963 George Maciunas vydal svůj Fluxus-manifest.


8.11.1931
Kaunas, Litva
9.5.1978
Boston, Massachusetts, USA
George Maciunas csfd

10 FeetArtypeEnd After 91000 FramesGuns of the TreesGeorge: The Story of George Maciunas and FluxusJonas in the DesertZefiro Torna or Scenes from the Life of George Maciunas (Fluxus)He Stands in the Desert Counting the Seconds of His Life


Aktualizace osobnostního profilu George Maciunas: 2.11. 2023 10:05