Barry Nelson (1917 - 2007)


Narozen jako Robert Haakon Nielsen. Tento americký herec byl prvním představitelem Jamese Bonda. (V televizní adaptaci románu CASINO ROYALE z roku 1954). Hereckou kariéru začínal během studií. Jako patnáctiletý hrál např. i osmdesátiletého starce. Po ukončení univerzity obdržel roku 1941 smlouvu s MGM. A ve stejném roce natáčí dva filmy. V krimikomedii SHADOW OF THE THIN MAN hrál Paula Clarka. Druhým filmem byl JOHNNY EAGER. Během druhé světové války sloužil doma - ve Státech. Roku 1943 zde natáčel válečný BATAAN a zároveň debutoval na Broadway v divadelní hře Mosse Hartse WINGED VICTORY.

Českým divákům je známý jako kapitán Anson Harris z LETIŠTĚ, z roku 1970. Roku 1980 natočil Nelson svůj poslední film - Kubrickovo OSVÍCENÍ. Následující roky hrál již jen divadlo. V roce 1986 měl na broadwayské 42nd Street poslední představení a po něm odešel na odpočinek.

V osobním životě byl dvakrát ženatý. 19. února 1951 uzavřel manželství s herečkou Terezou Celli, s kterou se údajně seznámil při natáčení televizní šou WHAT’S MY LINE? V roce 1992 si vzal Nansilee Hoy, s kterou žil střídavě ve Státech a Francii. Hercova filmografie čítá 17 filmů (seriálů).


16.4.1917
San Francisco, California, USA
7.4.2007
Bucks County, Pennsylvania, USA
Barry Nelson csfd

Island ClawsOsvíceníMasonFools, Females and FunClimb an Angry MountainPete a TillieLetištěSeven in DarknessBorgia Stick, TheMary, MaryThe First Traveling SalesladyMan with My FaceCommand DecisionTenth Avenue AngelThe Beginning or the EndUndercover MaisieWinged VictoryA Guy Named JoeBataanLidská komedieA Yank on the Burma RoadDr. Kildare's VictoryEyes in the NightRio RitaThe Affairs of MarthaJohnny EagerShadow of the Thin ManComet Over BroadwayPříšeryTo je vražda, napsalaJ.J. StarbuckMagnumNero WolfeTaxiSalvage 1The RopersBattlestar GalacticaDallasDavid Cassidy - Man UndercoverGreatest Heroes of the BibleKazFantasy IslandThe Love BoatWashington: Behind Closed DoorsThrillerGhost StoryCannonLongstreetOwen Marshall: Counselor at LawLove, American StyleThe Name of the GameCBS PlayhouseThe F.B.I.The Twilight ZoneZadáno pro Alfreda Hitchcocka


Aktualizace osobnostního profilu Barry Nelson: 6.4. 2024 21:19