Philippe de Broca (1933 - 2004)


Philippe de Broca začínal jako asistent režie u renomovaných tvůrců jako byl Claude Chabrol nebo François Truffaut, v 50. letech se také jako herec objevil v několika epizodních rolích. Jeho režijním debutem byl filmHRY LÁSKY (Les Jeux de l’Amour) z roku 1960. Slávu mu ale přinesl až o dva roky později film CARTOUCHE (1962, v hlavních rolích J. P. Belmondo a C. Cardinale), kde byl zároveň autorem scénáře. De Broca se pak zaměřil na bláznivé komedie s nádechem dobrodružství a exotična, které byly tak typické pro francouzskou kinematografii 60. a 70. let a všem zúčastněným pochopitelně přinesly slávu. Spolu s dalšími režiséry (jako např. Claude Zidi nebo Gérard Oury) vytvořil prototyp neotřelých zábavných filmů, které jsou populární dodnes. Ve svých prvních filmech dal de Broca prostor dnes již zemřelému Jeanu-Pierru Casselovi, úspěchy se však dostavily až po navázání spolupráce s Jean-Paulem Belmondem. Jejich společné filmy MUŽ Z RIA, MUŽ Z HONGKONGU a parodicky pojatý MUŽ Z ACAPULCA přinesly oběma hvězdnou slávu (u všech byl de Broca zároveň autorem scénáře).

Philippe de Broca zemřel po dlouhé nemoci ve věku 71 let v listopadu 2004, kdy byl do kin uveden jeho poslední film ZMIJE V HRSTI.


15.3.1933
Paříž, Île de France, Francie
26.11.2004
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Philippe de Broca csfd

Le menteurZmije v hrstiUn amour en kitY aura pas école demainMadame Sans GeneAmazonkaHrbáčVeilleur de nuit, LeMuži a ženy mohou být spolu šťastni...Dědečkova zahradaRegarde-moi quand je te quitteClés du paradis, LesŠeherezáda a gentlemanŠuaniCikánkaLouisianaAfričanPsyUkradli torzo JupiteraSukničkářNěžné kuřeJako klíštěNenapravitelnýMuž z AcapulcaChère LouiseVzali nohy na ramenaRozmarná MarieTahat ďábla za ocasLe Plus Vieux Métier du mondeSrdcový králMuž z HongkonguMuž z RiaPán ze společnostiLes veinardsCartoucheL'Amant de cinq joursLes Sept péchés capitauxŠprýmařHry láskyLes trois rendez-vous


Aktualizace osobnostního profilu Philippe de Broca: 16.11. 2023 18:30