Marc Forster 54 let


Režisér Marc Forster se narodil roku 1969 v německém Ulmu jako nejmladší ze tří bratrů. Vyrůstal ale ve Švýcarsku, odkud ale po dokončení střední školy odletěl studovat film do zámořského New Yorku.

Je všeobecné, že každý známý a úspěšný filmař má na kontě jeden film, kterým se proslavil a vydobyl respekt. Tím Forsterovým je snímek PLES PŘÍŠER, ten si totiž pochvalovali jak diváci, tak kritici. Není tajemstvím, že scénář k tomuto filmu se považuje za jeden z nejlepších v Hollywoodu. Ve snímku si zahrál Heath Ledger, Billy Bob Thornton a Halle Berry, která byla jako vůbec první afroameričanka za svůj výkon poctěna Oscarovou soškou a navíc i Zlatým Glóbem.

To, že jde o ambiciózního filmaře, který o sobě mimo jiné prohlašuje: „Mám rád náročné projekty, protože si myslím, že je důležité je dělat. Nakonec každý chybuje, ale musíte to zkoušet.“, je vidět v jeho následující tvorbě. Odmítnul nabídku na režii třetího dílu potterovské série a dal nám raději nahlédnout do krásného myšlení Jamese Barrieho (v podání Johnnyho Deppa) ve filmu HLEDÁNÍ ZEMĚ NEZEMĚ, který mapuje jeho zážitky, podle kterých napíše své vrcholné dílo - Petra Pana. Po snovém příběhu ale přeskočil k žánru, který ho proslavil a přišel s dalším stylově natočeným lidským dramatem HRANICE ŽIVOTA.

Marc Forster zvláštně pendluje od žánru k žánru. Svým filmem HORŠÍ UŽ TO NEBUDE nás ale přesvědčil, že se dá natočit kvalitní, chytrá a místy i melancholická americká komedie. Zde je jeho decentně hravá režie cítit za každým rohem a je pravděpodobně jen otázkou času, kdy za ní bude odměněn nějakou prestižní cenou, ne-li přímo Oscarem.


30.11.1969
Illertissen, Bavorsko, Západní Německo
Marc Forster csfd

The CowBílé ptáčeMuž jménem OttoKryštůfek RobinVidím jenom tebeSvětová válka ZKazatel KalašnikovQuantum of SolaceLovec drakůHorší už to nebudeHranice životaHledání Země NezeměPles příšerEverything Put TogetherLoungersWoolHand of GodLX FortyAmerický senZvuk 007Marc Forster: Povolení filmovatBond Girl DiariesBond on LocationMarc Forster - Der Weg zu 007Greatest Movie Love ScenesMarc Forster - Von Davos nach HollywoodA&E Biography: Peter BoyleThe 62nd Annual Golden Globe Awards 2005At the Movies


Aktualizace osobnostního profilu Marc Forster: 14.11. 2023 09:25