Yvetta Simonová 95 let


Yvetta Simonová jen krátce ve své dlouholeté kariéře aspirovala na pozici skutečné pěvecké hvězdy, přesto jí v historii české populární hudby patří významné místo, v povědomí posluchačů zůstává především díky spojení s Milanem Chladilem, s nímž v 60. až 80. letech nahrála desítky duetů. Narodila se v Českém Brodě jako Yvetta Roubalová, nezvyklé křestní jméno vycházelo z matčiny náklonnosti k aristokracii žijící na nedalekém zámku. Yvetta vyrůstala v prostředí plném hudby, od dětství hrála na klavír, absolvovala sice obchodní školu v Praze, ale souběžně se připravovala na pěveckou dráhu soukromým studiem u několika pěvců zvučných jmen, mezi jmény jejích pedagogů figurují Jan Hilbert Vávra, Marie Fiedlerová nebo italský zpěvák Fernando Carpi.

V letech 1953-1960 zpívala Yvetta Simonová s orchestrem Zdeňka Bartáka, mezitím již v roce 1958 začala spolupracovat s orchestrem Karla Vlacha. Karel Vlach (1911-1986) se nakonec stal třetím osudovým mužem v životě Yvetty Simonové, svůj vztah sice nestvrdili sňatkem, ale životní partnerství v soukromí i práci trvalo až do Vlachovy smrti. V průběhu padesátých let Yvetta Simonová úspěšně rozvíjela svou kariéru zpěvačky tanečních písní, po několika duetech (například s Rudolfem Cortésem) našla na přelomu 50. a 60. let ideálního pěveckého partnera v Milanu Chladilovi (1931-1984). Kromě zpívání účinkovala také na divadelních jevištích, například v Divadle na Fidlovačce (Hello, Dolly).

Bývalý swingař Chladil a Simonová s operetní průpravou vytvořili jeden z nejstabilnějších pěveckých párů v historii české populární hudby a zvláště u konzervativní části publika se těšili oblibě až do Chladilovy předčasné smrti v roce 1984, popularitu si udržovali především sentimentálně laděnými duety domácí i zahraniční provenience (O nás dvou, Děti z Pirea, My dva a čas). Jako sólová zpěvačka se Yvetta Simonová v šedesátých letech vyprofilovala jako šarmantní dáma se sametově zabarveným altem, její produkce se sice jen zřídka setkala s příznivým názorem kritiků, nelze jí ale upřít hitové aspirace písní jako Já jsem zamilovaná, Zhasněte lampióny nebo Čas borůvkových koláčů. Dokázala interpretovat i hlasově velmi náročné písně, které vyzdvihovali i hudební odborníci (Chviličku spát).

Na první pěvecké úspěchy pochopitelně navazovala i bohatá spolupráce s televizí a od konce 50. let se Yvetta Simonová objevovala v řadě hudebních a zábavných pořadů, svou pozici jedné z předních zpěvaček stvrdila druhým místem v populární anketě Zlatý slavík (1962, 1964, 1965), v polovině 60. let vydala také své první LP desky (Yvetta Simonová 1965, Co s načatým večerem, 1966). Zpívala i v několika filmech, za zmínku stojí především její nadčasové hity Whisky, to je moje gusto a Když v baru houstne dým, které zazněly ve filmu LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA (1964). Ve spolupráci s Milanem Chladilem pořídila Yvetta Simonová několik samostatných recitálů v televizi (My dva a čas, 1973).


4.11.1928
Český Brod, Československo
Yvetta Simonová csfd

Yvetta Simonová 95 - Tobogan speciál90. narozeniny Josefa Zímy v Toboganu na Dvojce z Divadla ABCTenký led Dany MorávkovéPoslední zhasneExkluziv!Galashow 60Sejdeme se na CibulceTelevizní legendyVtip za stovku!Show Jana KrauseVIP zprávyLegendární dvojiceTOP STAR magazínŽitoVzpomínky nám zůstanouVšechnopártyKam zmizel ten starý songTak mi tedy řekněteOdkud já vás známAbeceda hvězdJsou hvězdy, které nehasnouBarvy životaBasta fidliBárymetrHezky od podlahyLexikonNa kus řečiBeneficeGO - GO šouHIT STOLETÍHogo FogoLetní koncert z Kavčích horBanánové rybičkyNa plovárněNikdo není dokonalýVánoční stromek Yvetty SimonovéÚsměvyDům plný písničekJe krásné lásku dátZnovu Na VlachovceHalabalašouLegendy taneční hudbyMuzikanti, co děláte?Karel VlachVe víru tanceČaj pro dvaNež odbije půlnocEchoTvůj krok zní...Suvenýry Karla VlachaZnámá... neznámá... YvettaDruhá návštěva v muzeu populární hudbyGalasuperšouKdyž se dva setkajíPísničky známé a nejznámější s Orchestrem Karla Vlacha30 májů s ČSTDen otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí!Písničky včera, dnes a na zítřekDiskotéka pro starší a pokročiléNávštěva v muzeu populární hudby


Aktualizace osobnostního profilu Yvetta Simonová: 7.12. 2023 14:48