Milan Dvořák 89 let


Z tvorby českého skladatele a též jazzového klavíristy Milana Dvořáka bude filmový divák znát především hudbu k filmovým komediím Petra Schulhoffa jako Zítra to roztočíme, drahoušku, Já už budu hodný, dědečku či Co je doma, to se počítá. Asi jen filmový fajnšmékeři ale vědí, že Dvořák je též autorem hudby k filmu Františka Vláčila Pasáček z doliny. Kromě toho pak napsal i muzikál „Vražda ve varieté“ a dále stovky písní a orchestrálních skladeb (např. „Pražské nálady“, „Svita ze života zvířat“), hudbu k sokolským sletům a rovněž dva díly „Jazzových klavírních etud“.

V 70. letech byl též dramaturgem Tanečního i Jazzového orchestru v tehdejším Československém rozhlase a v osmdesátých letech založil Televizní septet, který existoval více jak 10 let. Později velmi úzce spolupracoval s Evou Pilarovou, Evou Kriz-Lifkovou a dalšími zpěváky. Řadu let působil též jako profesor kompozice na Konzervatoři Jaroslava Ježka.

O Dvořákově životě byl v roce 2012 natočen dokumentární film Život mezi notami režiséra Ondřeje Sovíka.


6.12.1934
Prostějov, Československo
Milan Dvořák csfd

Hurvínek na scéněJá z toho budu mít smrtI ve smrti samiMiláčekPříběh kriminálního radyTelevizeTři Alberti a slečna MatyldaHotýlek v srdci EvropyDáma a smrtTrhala fialky dynamitemSvlékání kůžePozvání na zámekHra na BarbaruKdo probudí Pindruše ...?Smrt v kruhuMoudrá sovaO princi BečkoviPaní LiškaCena meduSpící princModrý kosatecPasáček z dolinyPříště budeme chytřejší, staroušku!Velké tajemstvíCo je doma, to se počítá, pánové...Velká policejní pohádkaZadními vrátky do ZOO za zvířátky„Já už budu hodný, dědečku!“Jablíčko se dokoulelo„Já to tedy beru, šéfe...!“Hadrián z ŘímsůZítra to roztočíme, drahoušku...!Šťastné a veseléHříchy pro diváky detektivekHříchy pro pátera KnoxePřípady podporučíka HanikyPřejděte na druhou stranuKosí bratři a větrný kohoutZázraky bez čarováníBakalářiAkumulátor 1KouřZločin v šantánu


Aktualizace osobnostního profilu Milan Dvořák: 11.11. 2023 01:08