Ondřej Suchý 78 let


Filmový publicista, moderátor, hudební textař a bratr Jiřího Suchého se narodil 16. září 1945 v Praze. Původně se vyučil uměleckým truhlářem a nějaký čas působil jako aranžér a reklamní výtvarník. Od šedesátých let spolupracuje s Českou (Československou) televizí, nejprve ve funkcích asistenta scény, režie a produkce. Jako autor se podílel na pořadech KAVÁRNIČKA DŘÍVE NAROZENÝCH, MALÝ TELEVIZNÍ KABARET nebo DŮM PLNÝ PÍSNIČEK. Od počátku šedesátých let také aktivně spolupracuje s rozhlasem, velký ohlas měly jeho relace nazvané Padesátník a Nostalgické muzeum zábavy, za které obdržel i několik prestižních cen. Je také autorem asi 600 hudebních textů a držitelem Zlaté desky Supraphonu.

Od mládí jej přitahuje svět filmu a grotesky, které se věnuje i v několika svých knižních publikacích. Je autorem řady monografií slavných osobností hereckého i hudebního nebe, zejména Oldřicha Nového (Oldřich Nový přichází), Vlasty Buriana (Vlasta Burian na cestě do 21. století, Vlasta Burian - komik století, Vlasta Burian na každý pád) a Járy Kohouta (Bouračka, spolupodílel se i na doplněném vydání jeho pamětí Hop sem - hop tam). Zmapoval i osudy Ljuby Hermanové, Felixe Holzmanna, Rudolfa Cortése a Inky Zemánkové. Samostatně pak vydal několik knih, v nichž přibližuje méně známé osudy slavných prvorepublikových hvězd, jako například Tajemství filmových hvězd, Pár halířů s Padesátníku, A večer bude biograf nebo Účtenka z Kavárničky dříve narozených. Pozadí vzniku Fričova filmu Císařův pekař a Pekařův císař poodhalil v knize Werichův Golem a Golemův Werich. Svůj celoživotní obdiv ke grotesce vtiskl do publikace Exkurze do království grotesky.

V současnosti se prostřednictvím televizní obrazovky podílí na cyklu PŘÍBĚHY SLAVNÝCH (díly věnované Oldřichu Novému, Vlastu Burianovi, Ljubě Hermanové, Jaroslavu Šterclovi, Rudolfu Cortésovi) a je mimo jiné častým hostem různých talk show a zábavných pořadů, kde vypráví historky ze života slavných. Zvláštní význam má pak jeho účast na hudebně dokumentárním cyklu KAM ZMIZEL TEN STARÝ SONG. I dnes má Ondřej Suchý rozpracovány další knižní publikace, nejnověji se hodlá zabývat osudy Lídy Baarové a režiséra Martina Friče.


16.9.1945
Praha, Československo
Ondřej Suchý csfd

Dva z onoho světaModrý kódJiří Suchý - Lehce s životem se prát13. komnataČeši ve válce s HitleremTajemství Jiřího SuchéhoPříběhy slavnýchBásníci LiveBláhový básník Jiří SuchýBulat Okudžava - Věčná píseňSemafor atd.KohoutovinyJoulukalenteriÚsměvyKavárnička aneb Dlouho jsme se neviděliKavárnička dříve narozenýchReklamy Jitky MolavcovéMalý televizní kabaretČerná hvězda aneb 60 let vysílání z OstravyHobby naší dobyKomici na jedničkuTajné akce StBVšechnopártyKam zmizel ten starý songUprostřed běhuDomácí štěstíBanánové rybičkySalón CimrmanNikdo není dokonalýTo je fór


Aktualizace osobnostního profilu Ondřej Suchý: 29.12. 2023 09:50