Ricky Lau 74 let


Kameraman, režisér, herec, akční režisér, producent a scenárista Ricky Lau se narodil 20.prosince 1949 a začínal ve studiu Diamond Hill jako mechanik, jeho otec totiž pracoval ve filmovém průmyslu. Poprvé se u filmu zapsal coby akční režisér v tajvanském eposu Bow Kung's Jurisdiction in the Hades (1970) a od roku 1971 se stává tajvanským kameramanem. Když byl tajvanský filmový průmysl zasažen recesí, vrátil se Ricky Lau do Hongkongu a jako kameraman natáčí kung fu flicky Fist to Fist (1973) s klanem Yuenů.

V následujícím roce s kamerou sklízí úspěch s megahity Knockabout (1979) s Biao Yuenem a s The Incredible Kung Fu Master (1979) s Wei Tungem a Sammo Hungem. Obě martial artovky rovněž vydělávají skoro tři mega HK dolarů. Ricky Lau to zkouší i na poli režie kung fu komedií Crazy Couple (1979), kde hlavní roli svěřil komickému Dean Shekovi a zkušenému záporákovi Hak On Fungovi, který vymýšlel i akční choreografii. Jelikož nešlo o propadák režíruje ještě kung fu komedii Two Toothless Tigers (1980), kterou zachranila závěrečná choreografie zvučných jmen a snímek tak vydělal během promítacího týdne skoro 2 milióny HK dolarů.

Co se týče kamery, můžete práci Rickyho Lau obdivovat v trhácích jako The Prodigal Son (1981), Carry On Pickpocket (1982), Winners and Sinners (1983), Pom Pom (1984), The Return of Pom Pom (1984), Hocus Pocus (1984), nebo v Night Caller (1985). Tyto hity vydělaly desítky miliónů a dnes už jde o klasické díla. Od druhé půle 80.let si dává s kamerou pauzu. Jediný a zatím poslední celuloijd, který natočil je Wushu (2008), kde hlavní roli odkope Sammo Hung.

Od druhé poloviny 80. let se naplno věnuje režii. Ihned se proslaví svou sérií duchařin Mr.Vampire (1985), která vydělává nehorázné sumy peněz a na předávání cen v HK získává nominaci za nejlepší film a režii. Ani v 90. letech neztrácí dech a jako režisér je stále aktivní i úspěšný. Jeho zatím poslední věc je thriller The Puzzle of Human Skin (2015).


20.12.1949
Hongkong
Ricky Lau csfd

Bojovníci WUSHUPing an yeRen xia guiShen yong shuang xiang paoShuang long chu haiVítězové a hříšníciCarry On PickpocketObyčejný spratekKung-fu bratřiXing mu zi gu huo zhaoFei Long guo jiangZan xian sheng yu zhao qian huaRoaring Mao Rescuing True LordYi mei xian shengI Am ChineseVampire SuperSuper Car CriminalsThe Temptation of Office LadiesDong an X Sha Ren FanGuai xia yi zhi meiXi wo yi ge wenXin jiang shi xian shengGui yao guiShuai gui qiao qiang jiaoYe mo xian shengJiang shi shu shuLing huan xian shengJiang shi jia zu: Jiang shi xian sheng xu jiWhere's Officer Tuba ?Pan VampýrShuai ya lao huWu zhao sheng you zhaoMade in Hong KongWu fu xing chuang guiXin long zhong hu douHrdina v punčocháčíchThe Dead and the DeadlyEncounter of the Spooky Kind


Aktualizace osobnostního profilu Ricky Lau: 27.11. 2023 06:21