Albert Uderzo (1927 - 2020)


Albert Uderzo je francouzský spisovatel a výtvarník komiksů italského původu.

Během druhé světové války byl Albert příliš mladý na to, aby sloužil v armádě, ale jeho starší bratr Bruno byl odveden a bojoval v bitvě o Francii. V padesátých letech se Albert stal profesionálním umělcem a v roce 1951 se setkal se svým partnerem René Goscinnym. Během padesátých let poskytl Uderzo umělecká díla pro historické fiktivní komiksy „Oumpah-pah“ a „Jehan Pistolet“ (oba napsal Goscinny) a leteckou komiksovou sérii „Tanguy et Laverdure“ (napsal Jean-Michel Charlier).

Uderzo a Goscinny vytvořili v roce 1959 historickou fikci „Asterix“, která představuje hrdinné Galy bojující v historických galských válkách (58–50 př. n. l.). Stala se jednou z nejúspěšnějších evropských komiksových sérií, přičemž Uderzo sloužil jako její hlavní umělec v letech 1959 až 2004. Když Goscinny v roce 1977 zemřel, rozhodl se Uderzo převzít i spisovatelské povinnosti. Při psaní několika vlastních úspěšných příběhů je Uderzo většinou považován za méněcenného spisovatele než Goscinny. Během desetiletí došlo k vnímanému poklesu kvality psaní série.

V roce 2005 vydal Uderzo „Asterix and the Falling Sky“, jediný sci-fi záznam v této historické fantasy sérii, který měl sloužit jako parodie na tehdy populární anime a manga série. Příběh byl široce zesměšňován pro svůj starý humor a použití protijaponských stereotypů pocházejících z druhé světové války. Byl to poslední Asterixův příběh, který Uderzo napsal.


25.4.1927
Fismes, Francie
24.3.2020
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Albert Uderzo csfd

Asterix a Obelix: Říše středuAsterix a tajemství kouzelného lektvaruAsterix: Sídliště bohůAsterix a Obelix ve službách Jejího VeličenstvaAsterix a Olympijské hryAsterix a VikingovéAsterix a Obelix: Mise KleopatraAsterix a ObelixAsterix dobývá AmerikuAstérix a velký bojAsterix v BritániiAsterix a překvapení pro Cézara12 úkolů pro AsterixeAsterix a KleopatraAsterix a GalovéIdefix a smečka NepoddajnýchDeux romains en GauleLes Nouveaux Chevaliers du cielRené Goscinny : Profession humoristeLa Grande librairieL'invitéThé ou caféLo + plusVincent à l'heureÀngel Casas ShowAstérix


Aktualizace osobnostního profilu Albert Uderzo: 27.3. 2024 22:58