Jean-Luc Bideau 83 let


Švýcarský herec Jean-Luc Bideau je známý především díky účinkování ve francouzských filmech a divadlech, pracovně se ale vracel i do rodného Švýcarska, díky manželce českého původu nemá daleko ani k Čechám a české tvorbě. Narodil se v Ženevě a od dětství inklinoval k jevištní prezentaci, po studiích ve Švýcarsku zamířil do Paříže, kde absolvoval hereckou průpravu na konzervatoři. V divadle debutoval Brechtovou hrou Zadržitelný vzestup Arthura Uie (Théâtre National Populaire), v průběhu šedesátých let pak hrál častěji v Théâtre de ľAthénée.

Souběžně nadále hrál také na různých divadelních jevištích, často se objevoval také v televizi, mohli jsme jej vidět například v jedné sérii slavného italského seriálu CHOBOTNICE (La piovra, 1989). Ze spolupráce s režisérem J. P. Mockym připomeňme film OBDOBÍ ROZKOŠE (Les saisons du plaisir, 1988). V devadesátých letech byl Jean-Luc Bideau jedním z předních herců nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française, kde se poprvé představil v Beaumarchaisově Figarově svatbě. Později zde hrál například v Molièrových hrách Zdravý nemocný nebo Hraběnka z Escarbagnas. Vedle klasiky se uplatnil i na jiných scénách, hrál v díle moderního anglického dramatika Edwarda Bonda nebo v Proměně Franze Kafky.

Přestože je Bideau především divadelním hercem, i v 90. letech točil několikrát ročně. U nás jsme jej mohli vidět například po boku Philipa Noireta, když si ve filmu D΄ARTAGNANOVA DCERA (La fille ďArtagnan, 1993) zahrál jednoho ze slavných mušketýrů, Athose, později spolu hráli v komedii ŘIDIČ A FANTOM (Fantôme avec chauffeur, 1996), jejich poslední spoluprací byl kriminální film SUPERPROHNILÍ (Ripoux 3, 2003), který však byl jen odleskem slávy kdysi úspěšného trháku. Nový nárůst popularity mu přinesla postava profesora Strausse v televizním seriálu H (1999-2002). Ve francouzsko-švýcarském filmu MŮJ BRATR SE ŽENÍ (Mon frère se marie, 2006) hrál Jean-Luc Bideau jednu z hlavních rolí a v roce 2007 za ni obdržel Švýcarskou filmovou cenu.

Manželkou Jeana-Luca Bideau je divadelní režisérka českého původu Marcela Salivarová, známá též jako Marcella Salivarova-Bideau. Seznámili se v Praze v roce 1966, když zde Bideau vystupoval s divadelním souborem Théâtre National Populaire, Marcela Salivarová byla tehdy studentkou francouzštiny na filozofické fakultě a působila jako překladatelka. Salivarová v roce 1968 emigrovala a ve Švýcarsku se za Bideaua provdala. Ve Francii se Marcela Salivarová kromě překladů později prosadila jako režisérka a v poslední době s manželem spolupracuje na divadelních projektech, ve Švýcarsku například uvedli Bassovu Klapzubovu jedenáctku. Mají spolu dvě děti, syn Nicolas (*1969) působí jako ředitel filmové sekce Spolkového úřadu pro kulturu ve Švýcarsku a na rozdíl od své sestry po matce ovládá češtinu.


1.10.1940
Ženeva, Švýcarsko
Jean-Luc Bideau csfd

(Ne)dvojčataAilleurs si j'y suisDej si pohov, mladej!La preuve scientifique de l’existence de DieuOd podlahyTemps de chienTelle mère, telle filleZákon přežití v džungliScènes de ménages: Enfin en vacances, à la merLes vieux calibresWin WinBouquet finalNechte moje lidi jít!Il reste du jambon?Kdo chce být milován?Opération CasablancaSauvageTaxiphone: El MektoubUn mari de tropIvulPetites vacances à Knokke-le-ZouteWolbergova rodinaGeheimnis von Murk, DasLa Troisième partie du mondeSmrt na ostrověUne lumière dans la nuitJeho veličenstvo MinorPur week-endLa grande peur dans la montagneMůj bratr se ženíColombaParlez-moi d'amourAu large de Bad RagazBonté d'Alice, LaLe menteurJe t'aime, je t'adoreMacho bluesSuper prohnilíToho dneHaute PierreDveře ke slávěParisien du village, LeAzzurroStand-ByNebojím se životaKrvavé housleNa plný plynLa montagne muetteLes années lycée: PetitesMarionPardaillanBidochon, LesBourgeois se rebiffe, LeFourbiRickyŘidič a fantomD'Artagnanova dceraFado majeur et mineurLiberate mio figlioLásky bez lásky


Aktualizace osobnostního profilu Jean-Luc Bideau: 7.12. 2023 15:17