Olga Blechová-Matušková 75 let


Zpěvačka Olga Blechová pochází z Prahy a od dětství se cílevědomě připravovala na hudební dráhu, soukromě se učila hrát na kytaru, rejstřík nástrojů pak na Lidové škole umění rozšířila o housle. Po základní škole nastoupila na Lidovou konzervatoř, kde vystudovala zpěv a hru na kytaru. V rámci studií amatérsky účinkovala ve skupině Atlantis, po dokončení konzervatoře pak spolu s Jiřinou Menšlovou a Irenou Rezkovou založila dívčí skupinu, která nesla zprvu název Krystalky, později Potatoes. Po odchodu Jiřiny Menšlové se skupina změnila na dívčí pěvecké duo Irena a Olga, které v roce 1966 začalo hostovat v divadle Rokoko.

Od roku 1969 byla Olga Blechová životní partnerkou Waldemara Matušky (1932-2009), následně spolu začali i pracovat, například v duetu Láska je lék z roku 1970. V roce 1973 se pak stala stálou vokalistkou Matuškovy kapely KTO. Pracovní i soukromý vztah byl korunován svatbou v roce 1976. Olga Blechová-Matušková nadále také příležitostně hrála ve filmech, výhradně ovšem menší role atraktivních dívek a žen, spíše v komediích (ZÍTRA TO ROZTOČÍME, DRAHOUŠKU, 1976; JÁ TO TEDY BERU, ŠÉFE, 1978), výjimečně se objevila například v kriminálním žánru (role Helenky ve filmu ZATYKAČ NA KRÁLOVNU, 1973). Pracovní a soukromé spojení s Waldemarem Matuškou přineslo Olze Blechové jistou dávku popularity spojenou s častým vystupováním v hudebně zábavných pořadech v televizi, nazpívali spolu řadu duetů. Jako samostatná zpěvačka ovšem Olga Blechová v dobové konkurenci neobstála a její sólové písně nikdy neměly hitové ambice. Setkali se spolu i na filmovém plátně, vzhledem k relativně velkému věkovému rozdílu hráli otce a dceru v hudební komedii TRHÁK (1980).

V roce 1986 emigrovali manželé Matuškovi do USA; jejich začátky zde byly těžké, pomohly jim ale známosti ještě z 60. let (například Miloš Forman), prosadili se díky koncertům pro české krajany, později začali poměrně úspěšně podnikat v realitách. Po změně politické situace v Československu v roce 1989 se začali v poměrně krátkých intervalech vracet domů (poprvé přiletěli hned v únoru 1990), znovu koncertovali a vystupovali v televizi. Poslední společná vystoupení v České republice podnikli v roce 2007. Více než kdy jindy se Olga Blechová stala objektem zájmu médií paradoxně až po smrti Waldemara Matušky (2009). Z jejich manželství pochází syn Waldemar Matuška ml. (*1977), který trvale žije v USA.


2.10.1948
Praha, Československo
Olga Blechová-Matušková csfd

Příliš velká šanceZelená vlnaTrhákV hlavní roli Oldřich NovýTrasaJá to tedy beru, šéfe...!Ostrov plný písničekTalíře nad Velkým MalíkovemKoberecZítra to roztočíme, drahoušku...!Zatykač na královnuPůlnoční kolonaLásky Emanuela PřibylaMenu á la GrandPražská romanceŠest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc?Kulhavý ďábelHoří, má panenkoArabelaDer Knabe mit den 13 VäternZlatá lýra40 let s ChalupářiW. Matuška - Známý i neznámýTajemství Waldemara Matušky13. komnataPříběhy slavnýchSlyšet znít dřevoWaldemar Matuška Tour’ 91Václav Neckář: Dobrá zprávaWaldemar a Olga opět v LucerněGramohit 68Face to FaceCož takhle dát si VIP?Kurňa, co to je?TOP STAR ExtraCo nikdy neodnese čas...Když jdou na mužskýho léta...BeneficeHogo FogoČtveráciNikdo není dokonalýMaxiriskSlavnostní zahájení vysílání TV NovaZpívání v GranduČundrcountryshowKavárnička aneb Dlouho jsme se neviděliŠanceTelegramiádaKavárnička dříve narozenýchDobrý večerRytmusVýběr pro potěšeníŠest ran do kloboukuŠestý den je sobotaPojďte s námi na tahHádanky s písničkouSilvestr 1979 - Hrajeme si jako děti


Aktualizace osobnostního profilu Olga Blechová-Matušková: 24.4. 2024 05:33