Jaromíra Mílová 62 let


Herečka Jaromíra Mílová se narodila v severočeském Varnsdorfu, ale vyrůstala na Hané a dodnes výborně ovládá hanácký dialekt. Její matka byla divadelní herečkou a vyučovala také na Lidové škole umění, kde Jaromíra Mílová absolvovala první krůčky na cestě ke stejné profesi. Herectví studovala na ostravské konzervatoři a již tehdy se její fotografie objevila v katalogu barrandovských ateliérů. Ve velké roli dcery hlavního protagonisty se pak objevila ve filmu BÁJEČNÍ MUŽI S KLIKOU (1978), další dívčí roli ztvárnila ve snímku HOUSATA (1979) o problémech dospívající mládeže. Souběžně se s ní diváci mohli poprvé setkat i na televizní obrazovce, například v kdysi oblíbeném seriálu PŘÁTELÉ ZELENÉHO ÚDOLÍ (1980), který vznikl v ostravském studiu. Pohostinsky vystupovala také v HaDivadle, které tehdy působilo v Prostějově. Hlavní roli gymnazistky Bláži hrála v hořké komedii HON NA KOČKU (1979), která je dnes sice zapomenutá, ve své době ale měla v kinech větší úspěch než některé dosud reprízované filmy z téhož roku.

Svým výkonem na mostecké scéně zaujala režiséra Jana Kačera, který ji v polovině 90. let přivedl do Prahy – od roku 1994 je Jaromíra Mílová členkou činohry Národního divadla. Tady poprvé hrála v Ibsenově Peer Gyntovi, což bylo představení, pro které právě Jan Kačer na oblastních scénách hledal neokoukané tváře. Následně ji diváci mohli vidět v desítkách dalších představení, často stěžejních kusů naší i světové klasiky (Běsi, Faust, Mistr a Markétka, Antonius a Kleopatra), svůj široký herecký rejstřík předvádí i v moderně (Podivní ptáci, hlavní ženskou roli Jean Riceové alternovala s Tatianou Vilhelmovou ve hře Komik). Jedinou skutečně velkou příležitost dostala v titulní roli Maryši, která se v letech 1999-2004 dočkala bezmála devadesáti repríz. V poslední době Jaromíra Mílová hrála maminku Proškovou ve hře Babička, objevila se také v oceněném představení Srpen v zemi indiánů.

Jaromíra Mílová se věnuje i pedagogické činnosti. V letech 2009 - 2011 vyučovala herectví na Pražské konzervatoři a od roku 2011 až doposud vyučuje herectví na pražské VOŠ herecké. Po svém příchodu do Prahy dostala  několik zajímavých, i když nevelkých příležitostí. Jako manželka hraběte Kinského se objevila v oceněném dramatu ZAPOMENUTÉ SVĚTLO (1996), v posledních letech jsme ji ve vedlejších úlohách mohli vidět například ve filmech BOLERO (2004) nebo KRÁSKA V NESNÁZÍCH (2006).


24.7.1961
Varnsdorf, Československo
Jaromíra Mílová csfd

Rok vdovyNejsi samaZločin v PolnéPraho, má láskoArchivBoží duhaKráska v nesnázíchSůva z nudlíBoleroHodný chlapecDeník šílené manželkyPolitik a herečkaZapomenuté světloNahota na prodejTemná arénaJako jedPusu, pusu, pusu!Záchvěv strachuHon na kočkuHousataBáječní muži s klikouGumyPřípady mimořádné MartySpecialisté1. MISEOchránceZločiny Velké PrahyPolicie ModravaSemestrReportérkaVraždy v kruhuŽivot a doba soudce A. K.Kriminálka AndělŽivot je plesHraběnky3 plus 1 s Miroslavem DonutilemRedakceZdivočelá země


Aktualizace osobnostního profilu Jaromíra Mílová: 31.10. 2023 22:00