Marcel Pagnol (1895 - 1974)


Francouzský režisér, prozaik, scénárista a dramatik Marcel Pagnol se narodil 28.února 1895 v Aubagne poblíž Marseille. Ještě před dovršením plnoletosti publikoval své první básně. Než se začal plně věnovat dramatické tvorbě působil jako učitel angličtiny na gymnáziu. Jako dramatik se začal prosazovat od roku 1924, ale jeho první dramatické pokusy se nepotkaly s úspěchem. Velký divadelní vzestup zaznamenal až hrou Topaze (1928) a především trilogie : Marius (1928), Fanny (1931) a César (1932).

V průběhu 50. let se vrátil k divadlu a začal se věnovat próze. Nejznámějšího Pagnolova díla jsou : novela o lásce Dívenka s tmavýma očima , dále jeho nejrozsáhlejší román Živá voda a především jeho tetralogie Vzpomínky z dětství, které u nás vyšly pod názvem Jak voní tymián, která obsahuje romány Tatínkova sláva, Maminčin zámek a Čas tajemství. Poslední díl Čas lásek nedokončil, byl vydán až po jeho smrti. Zemřel 18. dubna 1974 v Paříži.


28.2.1895
Aubagne, Francie
18.4.1974
Paříž, Île de France, Francie
Marcel Pagnol csfd

Studnařova dceraČas tajemství, čas lásekNotes sur le rireLe SchpountzMaminčin zámekTatínkova slávaJean od FlorettyManon od prameneZinsen des RuhmsFannyCésarManon des sourcesBrána sedmi moříLa trilogie marseillaise: CésarFannyMariusLa femme du boulangerCésarFannyMariusLa Femme du boulangerLes Marchands de gloireTopazeBukfencTopazCigalonDas große ABC (Monsieur Topaze)Professor BlaiseDie Frau des Fotografen oder Die große LiebeLe Curé de CucugnanMerlusseTochter des Brunnenmachers, DieTopazeLa Dame aux caméliasMr. TopazeMariusDie Tochter des BrunnenmachersLes Lettres de mon moulinCarnavalTopazeLe Rosier de Madame HussonNaïsArlette et l'amourLa Prière aux étoilesLa fille du puisatierMonsieur BrotonneauLe SchpountzMerlussePekařova ženaRegainCésarCigalonAngèleDer schwarze WalfischTartarin de TarasconFannyJofroiL'Agonie des aigles


Aktualizace osobnostního profilu Marcel Pagnol: 21.2. 2024 11:52