Emil Iserle (1901 - 1975)


Emil Iserle se narodil 9. března 1901 v Praze. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, získal titul JUDr. a stal se právníkem. Právnickému povolání se po celý svůj život až do odchodu na odpočinek věnoval na různých místech a v různých dobách (mj. i jako soudce a ministerský rada). Již jako penzista by takto bez povšimnutí a zapomenut dožil, ale začínající režisér Jiří Menzel hledal pro svůj film dva starší pány.

Debutoval tak jako postava starého senilního strýce, jehož nezajímá okolní svět a sám pro sebe si povídá své vzpomínky a historky z mládí v povídce režiséra Jiřího Menzela SMRT PANA BALTAZARA z povídkového snímku Menzela, Němce, Schorma, Chytilové a Jireše PERLIČKY NA DNĚ (1965).

Druhým důchodcem, kterého si Menzel vybral byl Alois Vachek. Oba neherci se své texty přesně naučili a interpretovali je zcela přirozeně. Tato okolnost, i jeho důstojně a vážně vyhlížející obličej, mu dopomohla k dalším, už spíše malým filmovým epizodkám u Menzela i u dalších režisérů.

O rok později mu opět Jiří Menzel svěřil úložku soudce ve své slavné a oscarové tragikomedii OSTŘE SLEDOVANÉ VLAKY (1966) s Václavem Neckářem, Vladimírem Valentou, Libuší Havelkovou, Josefem Somrem, opět s Aloisem Vachkem, Jitkou Zelenohorskou, Vlastimilem Brodským, Ferdinandem Krůtou a Květou Fialovou, jež přinesla československé kinematografii celosvětový úspěch.


9.3.1901
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
5.12.1975
Praha, Československo
Emil Iserle csfd

Paleta láskyTraumstadtJatka č. 5NávratyTajemství velikého vypravěčeNahotaPřípad pro začínajícího kataZločin v šantánuJak se zbavit HelenkyMuž, který stoupl v ceněOstře sledované vlakyPerličky na dně


Aktualizace osobnostního profilu Emil Iserle: 20.11. 2023 04:12