Agnès Varda (1928 - 2019)


"Říkají mi pramáti Nové vlny....už od mých třiceti let"

Narodila se 30. května 1928 v Ixelles v Belgii jako Arlette Varda. Otec Eugene Jean Varda byl řeckého původu, matka Christiane Varda (rozená Pasquet) Francouzka. Roku 1940 se rodina stěhuje do Sete nedaleko Montpellier v jižní Francii, kde prožije dětství a dospívání. V osmnácti letech si mění jméno z Arlette na Agnès. Studuje historii umění na École du Louvre a fotografii na École des Beaux-Arts. Po studiích pracuje jako fotografka pro Théâtre National Populaire. Zde se seznámila s Philippem Noiretem a Sylvií Montfort, kteří později hráli v jejím prvním filmu La Pointe courte (1956). Ten byl natočen na motivy románu Williama Faulknera Divoké Palmy a je pokládán za předzvěst francouzské Nové vlny.

Svůj první významný film natočila v roce 1962. Cléo od pěti do sedmi/Cléo de 5 a 7 (1962), pracuje s genderovými stereotypy a režie filmu je občas označována jako feministická. Film získal cenu francouzských kritiků a byl nominován na Zlatou palmu na festivalu v Cannes. Dalším klíčovým filmem je Le Bonheur/Štěstí (1965), ironicky laděný příběh nevěry, ovlivněný knihami Druhé pohlaví (vyd.1949) Simone de Beauvoir a Femininní mystika (vyd.1963) Betty Friedan. Film byl oceněn Stříbrným medvědem na Berlinale v roce 1965 a získal cenu Louise Delluca.

Drama L'une chante, l'autre pas/Jedna zpívá, druhá ne (1977), bývá označováno za feministický muzikál. Zobrazuje osobní i politické boje dvou hlavních ženských postav, řešících témata jako jsou sex, těhotenství, řízená reprodukce a rodičovství bez partnerů. Ač úspěšný, byl film i kritizován, že forma zpracování zlehčuje téma. Sans toit, ni loi/Bez střechy a bez zákona (1985) narušuje vnímaný stereotyp bezdomovectví jako výlučně mužskou záležitost. Film zpětně rekonstruuje události v životě hlavní hrdinky-mladé tulačky, vedoucí k tragickému konci. Za film získala Zlatého lva na filmovém festivalu v Benátkách.


30.5.1928
Ixelles, Brussels, Belgie
29.3.2019
Paříž, Île de France, Francie
Agnès Varda csfd

Sto a jedna nocJacquot z NantesMistr kung-fuBez střechy a bez zákonaDocumenteurJedna zpívá, druhá neNausicaaLions Love (... and Lies)BytostiŠtěstíCléo od pěti do sedmiLa Pointe CourteAgnès Varda - Pier Paolo Pasolini - New York - 1967Agnès Vardová - autoportrétVisages, villagesAgnès de ci de là VardaAgnesiny plážeLa petite histoire de Gwen la bretonneVive les courts metrages: Agnès Varda présente les siens en DVDQuelques veuves de NoirmoutierLes dites cariatides bisCinévardaphotoYdessa, les ours et etc.Les Glaneurs et la glaneuse... deux ans aprèsVšichni možní sběrači a jáL'Univers de Jacques DemyLes Demoiselles ont eu 25 ansJane Birkinová očima Agnes VardovéP.O.V.T'as de beaux escaliers tu saisLes Dites cariatidesUne Minute pour une imageUlysseMur mursMilovat v ÍránuDaguerreotypesŽenská odpověďBlack PanthersDaleko od VietnamuUncle YancoElsa la roseChroniques de FranceKuba očima FrancouzkyAzurové pobřežíJiné doby, jiné zámkyLes 3 boutonsCléo de 5 à 7: souvenirs et anecdotesDer Viennale '04-TrailerLe Lion volatilShort Seduction 47p., cuis., s. de b.Les Fiancés du Pont Mac DonaldOpéra mouffe


Aktualizace osobnostního profilu Agnès Varda: 15.11. 2023 03:01