Jelena Juklová 73 let


Jelena Šebestová, dnes více známá pod vyvdaným jménem Juklová, pochází z Prahy, kde také vyrůstala a po maturitě se přihlásila na DAMU. Studium ale nedokončila a ze školy odešla ve druhém ročníku; v roce 1972 nastoupila do Činoherního studia v Ústí nad Labem, kde působila až do roku 1995. Ústecké Činoherní studio je sice scénou oblastního významu, ale v krátkých i dlouhodobějších angažmá se tady objevila řada významných hereckých osobností. Jelena Šebestová tady za více než dvacet let našla bohaté uplatnění především v dílech současných českých autorů (Lidé obtížní, Diogenes cynik, Profesionální žena, Jakub fatalista, Vášeň jako led), zazářila například ve hře Edessa od Ivana Rajmonta.

Před filmovou kamerou stála Šebestová poprvé jako sedmnáctiletá v nevelké roli příběhu ze života současné mládeže MALÉ LETNÍ BLUES (1967). Více příležitostí jí přinesla až následující dekáda, kdy byla několikrát obsazena do typově podobných postav hezkých dívek s veselou náturou. Jako takovou si ji nejlépe můžeme pamatovat v dodnes oblíbené komedii HOLKY Z PORCELÁNU (1974), kde hrála svobodnou matku Jířu. V režii Juraje Herze se pak objevila i v jeho dalším filmu HOLKA NA ZABITÍ (1975), následně hrála menší role v dnes již zapomenutých snímcích, točila také na Slovensku (HRA NA TELO, 1979). Po dlouhých letech se pak objevila v bezejmenné roli Svěrákova filmu VRATNÉ LAHVE (2007).

Mnoho příležitostí nedostala Jelena Juklová ani v televizi, objevila se například v americkém televizním filmu DENÍK ANNE FRANKOVÉ (2001). V nedávných letech jsme ji ale mohli slyšet v několika rozhlasových hrách natočených pro Český rozhlas.


6.11.1950
Praha, Československo
Jelena Juklová csfd

Manželé StodoloviŽivot pro samoukyVratné lahveDeník Anne FrankovéKoncertHra na teloPíseň o stromu a růžiTalíře nad Velkým MalíkovemHolka na zabitíHolky z porcelánuMuž, který se spustilMalé letní bluesOdznak VysočinaIvetaSpecialistéModrý kódRédlGympl s (r)učením omezenýmSanitka 2Ošklivka KatkaDer Knabe mit den 13 VäternProcitnutí jaraPoslední den patriarchátu


Aktualizace osobnostního profilu Jelena Juklová: 1.3. 2024 22:44