Paul Le Person (1931 - 2005)


Francouzský herec Paul Le Person začínal ve své kariéře s filmem poměrně pozdě, nakonec ale nastřádal na své konto bohatou a zajímavou filmografii, u nás jej známe především z komedií s Pierrem Richardem. Paul Le Person má původ v Bretani, narodil se ale v Argenteuil nedaleko od Paříže, k divadlu nenápadně směřoval od dětství, kdy byl školním, později i pouličním bavičem. Původně však studoval uměleckoprůmyslovou školu, později přešel na hereckou školu René Simona a začínal v operetě.

Do poměrně velké role zkušeného kriminálníka Rogera Voisina jej obsadil Louis Malle ve filmu ZLODĚJ Z PAŘÍŽE (Le voleur, 1967), menší úlohy dostal též v dalších známých snímcích té doby, objevil se například i ve slavném Lelouchově filmu MUŽ A ŽENA (Un homme et une femme, 1966); Lelouch jej později angažoval i v roli padělatele v dobrodružném titulu ROŠŤÁK (Le voyou, 1970). Přelomem v Le Personově kariéře ale byla první spolupráce s režisérem Yvesem Robertem, s nímž natočil film ALEXANDR ŠŤASTNÝ (Alexandre le bienhereux, 1968), kde proběhlo také první setkání s Pierrem Richardem. Mezitím se Paul Le Person začal často objevovat i v televizi, převážně v seriálech různých žánrů.

Po boku Pierra Richarda odehrál menší roli policisty ve filmu ŽIVOT PLNÝ MALÉRŮ (Les malheurs d'Alfred, 1972), jejich další a podstatně významnější spolupráce se odehrála opět v režii Yvese Roberta - jako agent Perrache se Paul Le Person zviditelnil ve dvou filmech o Velkém blondýnovi (VELKÝ BLONDÝN S ČERNOU BOTOU - Le grand blond avec une chaussure noire, 1972; NÁVRAT VELKÉHO BLONDÝNA - Le retour du grand blond, 1974). Na místě je ale připomenout i další filmy té doby - jako komisař Taillant se objevil v kriminálce ŇOUMA (Un cave, 1971), podobnou úlohu dostal i v okupačním dramatu VLAK (Le train, 1973), ke spolupráci jej přizval i slavný Luis Buñuel, v jehož PŘELUDU SVOBODY (La fantôme de la liberté, 1974) odehrál roli mnicha Gabriela.

Těmito i dalšími rolemi se Paul Le Person zařadil mezi herce, jejichž tvář byla sice dobře známá divákům, ti ovšem jen zřídka dokázali připojit i jméno. Kromě častého účinkování ve filmu a televizi pokračoval i v práci pro divadlo, v 70. letech hrál například v Théâtre de la Ville nebo Théâtre de Paris. Z jeho dalších kreací před filmovou kamerou připomeňme poměrně velké role v pokusech režírujících herců jako byli Juliet Berto (SNÍH - Neige, 1980) nebo Daniel Ceccaldi (NIKDY PŘED SVATBOU - Jamais avant le mariage, 1981). Znovu spolupracoval i s Yvesem Robertem a Pierrem Richardem, v jejich dalším filmu DVOJČE (Le jumeau, 1984) se ale objevil jen v epizodní roli pouličního jazzového hudebníka.


10.2.1931
Argenteuil, Francie
8.8.2005
Paříž, Île de France, Francie
Paul Le Person csfd

Le Bal des célibatairesTête de gondoleZmije v hrstiLes Jours où je n'existe pasDůstojnický pokojLe Blanc et le rougeLe CréateurBernieBlanc d'ébèneLa Dernière SaisonL'AutrichienneLacenaireDouce FranceLes Copains de la MarneDvojčeSoudceJamais avant le mariageLes Ailes de la colombeLes Fiançailles de feuNeigeKůň hrdostiHorká hlavaLe Baiser au lépreuxSalavinŠoubyznysLes Violons du balNávrat velkého blondýnaPřízrak svobodyQuai de l'étrangleurVlakVelký blondýn s černou botouŽivot plný malérůMont-DragonOn est toujours trop bon avec les femmesSpolečníkVe znamení Monte ChristaAlexandre le bienheureuxIdiot v PařížiMise à sacZlodějMuž a ženaSafari diamantsŽivot na zámkuLe Champ dolent, le roman de la terreHJoséphine, ange gardienLe Retour d'Arsène LupinDrôles d'occupationsHistoires étrangesMédecins de nuitLes HéritiersCinéma 16Messieurs les jurésLa Feuille de BételLes Chemins de pierreLes Dernières Volontés de Richard LagrangeFrançois GaillardLes Dossiers du professeur MorganLes Dossiers de l'écranVyšetřovaní komisaře Maigreta


Aktualizace osobnostního profilu Paul Le Person: 4.4. 2024 08:06