Chico Marx (1887 - 1961)   † 74 let


„Chicolini, kdy jste se narodil?“„To si nepamatuju. Byl jsem ještě moc malý." (Kachní polévka)Leonard Marx, známý pod pseudonymem Chico Marx, byl nejstarším potomkem Samuela „Frenchieho“ a Minnie Marxových. Ještě před ním se rodičům narodil syn Manfred, ale zemřel bohužel jen několik měsíců po narození. Především kvůli této tragické události se matka na Leonarda citově upnula. Nejvíce tím trpěl jeho mladší bratr Julius (Groucho). Marxovi měli nakonec pět synů – kromě Leonarda a Julia ještě Adolpha (Harpo), Miltona (Gummo) a Herberta (Zeppo). Rodina byla chudá, otec pracoval jako krejčí, ale nevydělával dostatek peněz. Matka Minnie tedy občas jezdila po divadlech se svým bratrem Alem Sheanem, známým varietním komikem.

Ulice New Yorku – to byla ta největší Leonardova škola. Byl značně inteligentní, ale školní vyučování ho nebavilo. Rychle si osvojil umění švindlu a podvádění. Jako mladý žid vyrůstající v centru New Yorku se naučil imitovat přízvuky různých etnických skupin, aby mohl bez problémů přecházet z jednoho teritoria do druhého. Na scéně toho využil a mluvil angličtinou se silným italským akcentem. Své matematické nadání zužitkoval nejvíce v karetních hrách o peníze. Často ale prohrával a nebál se krást z pokladniček svých bratrů a zastavovat otcovy krejčovské střihy. Svou přezdívku Chico získal kvůli tomu, že neustále laškoval a flirtoval s mladými děvčaty („chicks“).

Jedna věc byla pro mládí všech bratrů společná. Matka Minnie, dcera kouzelníka a hudebníka, neoblomně nutila své syny do herecké kariéry. Leonardovi zakoupila z tvrdě nastřádaných peněz použitý klavír a platila mu dokonce i učitele. Leonard měl daleko k pilnému studentovi a cvičil jen minimálně. Navíc měl učit i svého mladšího bratra Adolpha – ten se ale od něj naučil jen dvě skladby. Groucho Marx jednou prozradil, že Chico nikdy předem nezkoušel písně, které hrál ve filmech. Jen si před natáčením namočil ruce do horké vody.

Bratři již několikrát vystoupili v několika hudebních číslech, když se k nim Chico přidal. Jejich společný komediální talent je vedl k tomu, že nakonec omezili zpěv a začali publikum bavit. Jejich první úspěšné představením neslo název „Fun in Hi Skule“ a od roku 1912 ho ve varieté opakovali mnohokrát. V této době se Chico oženil se svou první ženou Betty Carp. Roku 1918 se jim narodila dcera Maxine.


22.3.1887
New York City, New York, USA
11.10.1961
Hollywood, Los Angeles, California, USA
Chico Marx csfd

Mad, Mad, Mad Comedians, TheThe Story of MankindŠťastni v lásceNoc v CasablanceObchodní důmJdi na ZápadV cirkuseRoom ServiceKobylkářiNoc v opeřeKachní polévkaKoninyOpičárnyLovci divoké zvěřeKokosové ořechyThe College BowlOn Your Marx, Get Set, Go!Remarks on Marx: A Night at the OperaCouples et duos de légende du cinéma : Les Marx Brothers et Leo McCareyClassic Comedy TeamsOops, those Hollywood Bloopers!Brother, Can You Spare a Dime?Hollywood: The Dream FactoryHollywood My Home TownThe Big Parade of ComedyHollywood Without Make-UpScreen Snapshots: The Great Al JolsonScreen Snapshots: Memories of Famous Hollywood ComediansHollywood: Style Center of the WorldThe Miracle of SoundFrom the Ends of the EarthScreen Snapshots Series 17, No. 1Hollywood: The Second StepHollywood on Parade No. A-9Hollywood on Parade No. B-5Hollywood on Parade No. A-5House That Shadows Built, TheShowdown at Ulcer GulchHollywood on Parade No. B-7Humor RiskHollywood: The Fabulous EraAmerica After Dark


Aktualizace osobnostního profilu Chico Marx: 19.4. 2024 07:31