Harpo Marx (1888 - 1964)


„Víte, v Bruselu máme kostel a nahoře jsou malí andělíčci. A vypadají přesně jako Harpo Marx.“ (George Jessel)

Adolph ve škole neprožíval šťastné chvíle jako jeho bratr Julius. Ve škole byl jediným žákem s židovským původem a navíc byl na svůj věk celkem malý. Stával se tedy často obětí šikany. Jeho spolužáci ho dokonce někdy s oblibou vyhazovali z okna. V osmi letech Adolph zanechal školní docházky. Od té doby se spíše potloukal po ulicích a živil se, jak dokázal. Pracoval například jako zpěvák nebo klavírista v nevěstinci.

„Harpo byl anděl. Nikdo nebyl takový jako on a nikdy už tu nikdo jako on nebude. Byl jednoduše báječný. Nikdy neřekl nikomu nic špatného.“ (Gummo Marx)

Matka Minnie si umínila, že ze svých synů udělá hvězdy varieté. Koupila použitý klavír, ale mohla si dovolit platit lekce jen pro jednoho. Vybrala tedy Leonarda a nařídila mu, aby sám učil mladšího Adolpha. Leonard byl ale velice líný a svého bratra naučil jen dvě písničky. To ale Adolphovi stačilo k tomu, aby si našel stálé zaměstnání v kině, kde doprovázel hraním němé snímky. Své dvě skladby dokázal hrát rychle i pomalu a v několika stupnicích. Roku 1910 se matka rozhodla Adolpha zapojit do skupiny, kde už zpívali jeho bratři. Harpo na to vzpomíná nerad: „Byl to asi ten nejstrašnější debut v dějinách showbusinessu.“ Několik let bratři účinkovali pod dohledem své matky jako pěvecká skupina „Čtyři slavíci“. Adolph začal hrát na harfu („harp“), a tak tedy vznikla jeho slavná přezdívka Harpo.


23.11.1888
New York City, New York, USA
28.9.1964
Los Angeles, California, USA
Harpo Marx csfd

Mad, Mad, Mad Comedians, TheThe Story of MankindSeason's GreetingsŠťastni v lásceNoc v CasablanceStage Door CanteenObchodní důmJdi na ZápadV cirkuseRoom ServiceKobylkářiNoc v opeřeKachní polévkaKoninyOpičárnyLovci divoké zvěřeKokosové ořechyToo Many KissesThe DuPont Show of the MonthOn Your Marx, Get Set, Go!Remarks on Marx: A Night at the OperaCouples et duos de légende du cinéma : Les Marx Brothers et Leo McCareyThe Our Gang StoryEntertaining the TroopsClassic Comedy TeamsGoing Hollywood: The '30sOops, those Hollywood Bloopers!Showbiz Goes to WarBrother, Can You Spare a Dime?Hollywood: The Dream FactoryThe Big Parade of ComedyHollywood Without Make-UpScreen Snapshots: The Great Al JolsonScreen Snapshots: Memories of Famous Hollywood ComediansHollywood: Style Center of the WorldThe Miracle of SoundFrom the Ends of the EarthScreen Snapshots Series 17, No. 1Hollywood on Parade No. B-6Hollywood on Parade No. 11Hollywood on Parade No. A-5House That Shadows Built, TheJackie Cooper's Birthday PartyThe All-Star Bond RallyLa Fiesta de Santa BarbaraHumor RiskHollywood: The Fabulous EraCelebrity GolfAmerica After Dark


Aktualizace osobnostního profilu Harpo Marx: 11.4. 2024 04:57