Maurice Chevalier (1888 - 1972)


Chevalier se narodil v Menilmontantu, což je předměstí Paříže, v září 1888. Jeho otec byl malíř pokojů, ale velmi holdoval alkoholu, proto rodina žila v ustavičné bídě. Maurice měl osm sourozenců, on sám z nich byl nejmladší. Než mohl malý Maurice nastoupit do školy, otec rodinu opustil. A tak musel Chevalier začít pracovat, zkoušel štěstí jako poslíček i učeň v různých profesích. Jeho matka přišla o zrak (pracovala jako prýmkařka) a Maurice se o ni chtěl postarat. Proto se rozhodl a začal obcházet kavárny ve čtvrti, kde bydlel, a nabízel své pěvecké a imitátorské umění.

U filmu měl Chevalier mnohem větší štěstí. Ke konci dvacátých let minulého století odjel do Hollywoodu a začal točit filmy, které slavily takřka okamžitý úspěch. Francii okouzlil snímek MLČETI ZLATO (1947) a USA film GIGI z roku 1958. Gigi získal devět Oscarů, Chevalier byl nominován na Zlatý globus.

V posledních letech života se Maurice Chevalier odebral na zasloužený odpočinek, zemřel náhle na Nový rok 1972.


12.9.1888
Paříž, Île de France, Francie
1.1.1972
Paříž, Île de France, Francie
Maurice Chevalier csfd

Fred Astaire Salutes the Fox MusicalsMonkeys, Go Home!Hollywood Deb Star BallHighlight: The Singing CinemaI'd Rather Be RichLa Chance et l'amourPanic ButtonA New Kind of LoveJessicaPo stopách trosečníkůFannyKankánPepePřídech skandáluČerný trikotCount Your BlessingsGigiOdpolední láskaCento anni d'amoreJ'avais sept fillesSchlagerparadeJouons le jeuLe RoiMa pommeMlčeti zlatoPiègesBreak the NewsL'Homme du jourAvec le sourireL'homme des Folies BergèreLe vagabond bien-aiméThe Beloved VagabondFolies Bergère de ParisLa veuve joyeuseVeselá vdovaA Bedtime StoryL'Amour guideThe Way to LoveHodinka s tebouMiluj mne dnes v nociUne Heure près de toiUčiň mě hvězdouKouzlo valčíkuLe petit caféOpičárnyGalas de la ParamountGrande mare, LaParamount RevueParamount en paradePlayboy of ParisThe Big PondDítě PařížePřehlídka láskyL'Affaire de la rue de LourcineGonzagueLe Mauvais garçonLa Valse renversanteLa Mariée récalcitrantePar habitudeUne mariée qui se fait attendre


Aktualizace osobnostního profilu Maurice Chevalier: 27.2. 2024 16:53