John Payne (1912 - 1989)


John Payne, americký herec a zpěvák se narodil 28.5.1918 v Roanoke ve Virginii. Otec George Washington byl zaměstnancem ve vývojové firmě, matka Ida Hope vystudovala seminární školu. Rodina žila ve známé anglické rezidenci ve Ft.Lewis, která se později stala historickou památkou. John vystudoval střední školu v Roanoke a poté přešel na Kolumbijskou univerzitu, kde studoval drama, a kterou ukončil v roce 1930. Pokračoval ve studiu klasického zpěvu na Julliardu. Nechtěl být už po studiu závislý na rodičích, a tak pracuje na různých pozicích, a poté zkouší své štěstí příležitostně ve varieté.

Prvním hudebním filmem v řadě dalších byl – TIN PAN ALLEY, THE GREAT PROFILE, a STAR DUST. Orchestr Glena Millera, John Payne a ledová princezna Sonja Henie ve filmu SUN VALLEY SERENADE (Zasněžená romance rok 1941), přinesl obrovský úspěch. Payne hraje v mnoha hudebních filmech, které jsou vesměs s komickou či romantickou zápletkou, hlavně pro pobavení filmových diváků, protože Amerika vstoupila do války, a je potřeba alespoň na chvíli zapomenout. V roce 1942 je to film o amerických vojácích na Islandu, ICELAND, opět se Sonjou Henie. Jeho hereckými partnerkami byly v té době Betty Grable, Alice Faye a Sonja Henie. Spolufinancuje s herci Tyrone Powerem a Gene Tierney a spolu také hrají ve snímku THE RAZOR'S EDGE (1946), který měl opět úspěch. Payne hraje právníka Freda Gaileho ve filmu ZÁZRAK NA 34 ULICI - Miracle on 34th Street, je rok 1947.

John Payne měl jistý posun ve své kariéře, kdy přechází na role tvrdého, nekompromisního muže a dokazuje, že umí hrát i bez zpívání. Předvedl divákům, že tomu tak skutečně je, když ho měli možnost vidět např. v barevném dobrodružném snímku TRIPOLIS, jako poručíka O´Banyona po boku krásné a vtipné Maureen O´Hara, nebo v KANSAS CITY CONFIDENTIAL, 99 RIVER STREET, RAILS INTO LARAMIE, nebo SLIGHTLY SCARLET a.j. Payne měl také uzavřené smlouvy se spol. Pine-Thomas Productions, kdy vlastnil práva na vysílání barevných filmů. Práva, která se mu vrátila po letech v podobě velice tučných částek. Takže si John Payne pronajal i TV. Hrál v televizních seriálech, THE RESTLESS GUN (1957-1959). Natáčí filmy podle westernů známého specialisty na tuto tématiku spisovatele Zane Greye.

V roce 1961 John havaroval s autem a utrpěl těžké rány, nejen na těle, ale především v obličeji, ale i ty po uzdravení šikovně využil v několika filmech, než si je nechal chirurgicky odstranit. Payne režíroval jeden ze svých posledních filmů THEY RAN FOR THEIR LIVES (Běželi za svůj život - rok 1968). Dále už spolupracoval jen s televizí. Poslední role v byla v roce 1975 s Peterem Falkem a Janet Leigh v detektivním seriálu COLOMBO s názvem Zapomenutá Lady. Poté odešel na herecký odpočinek.


23.5.1912
Roanoke, Virginia, USA
6.12.1989
Malibu, California, USA
John Payne csfd

They Ran for Their LivesO'Conner's OceanBailout at 43,000Hidden FearHold Back the NightRebel in TownSlightly ScarletThe BossHell's IslandSanta Fe PassageTennessee's PartnerThe Road to DenverRails Into LaramieSilver Lode99 River StreetDobyvatelé sedmi moříThe VanquishedCaribbeanKansas City ConfidentialThe Blazing ForestCrosswindsPassage WestCaptain ChinaThe Eagle and the HawkTripolisEl PasoLevárnaLarcenyThe Saxon CharmZázrak v New YorkuSentimental JourneyThe Razor's EdgeWake Up and DreamThe Dolly SistersTake It or Leave ItHello Frisco, HelloFootlight SerenadeIcelandSpringtime in the RockiesTo the Shores of TripoliSbohem mládíThe Great American BroadcastWeek-End in HavanaZasněžená romanceKing of the LumberjacksMarylandStar DustTear Gas SquadThe Great ProfileTin Pan AlleyBad LandsIndianapolis SpeedwayKid NightingaleWings of the NavyCollege SwingGarden of the MoonFair WarningLove on ToastHats OffTovárník Dodsworth


Aktualizace osobnostního profilu John Payne: 14.11. 2023 06:59