Margaret Lockwood (1916 - 1990)


Půvabná tmavovláska, temperamentní anglická herečka Mary Margaret Lockwood Day, se narodila 15. 9. 1916 anglickému správci železniční společnosti v Indii ve městě Karáčí. Pro milovníky zeměpisu - Karáčí je v současnosti součástí Pákistánu. Když bylo Margaret šest let, vrátila se rodina do Británie, aby zde nastoupila do školy ona i její starší bratr. Mary Margaret vystudovala nejdříve střední školu v Sydenhamu, kde se rodina usadila, a poté nastoupila do prominentní školy pro dívky a dámy v Kensingtonu v Londýně.

Margaret Lockwood debutovala ve filmu v historicko-romantickém dramatu Lorna Doone v roli Ann Reed v roce 1935. Opravdu populární a známou se stala filmem Alfreda Hitchocka z roku 1938 Zmizení staré dámy se začínajícím britským dlouhánem, sympatickým Michaelem Redgrave a výbornou herečkou Dame May Whitty. V roce 1940 byla poprvé vyhlášena nejlepší britskou herečkou - Daily Mail National Film Awards. Její herecký výkon po boku Jamese Masona v Muž v šedém dával znát hereckou osobnost nejvyšší úrovně. Byla to její první záporná role, a za další opět kostýmní  drama The Wicked Lady, natočené v roce 1945 sklidila  velká uznání . O rok později - 1946 získala Margaret Lockwood opět cenu pro nejoblíbenější britskou herečku. Její přítelkyně spisovatelka Agatha Christie pro ní napsala námět na filmový thriller, který byl natočený v roce 1955 - Pavoučí síť, a podle jejich knih natočila Lockwood ještě další dva krimi příběhy: Odkaz na vraždu 1962 a Double Edge 1975.

M. Lockwood byla jednou vdaná, a jejím mužem byl sice pohledný, ale od jisté doby nesmírně žárlivý a závistivý Rupert Leon, který ji zakazoval kouření, make up, módní oblékání a snažil se jí zkazit i nabídky, které přicházely k natáčení filmů. Manželství začalo v březnu roku 1937 a ukončila ho v roce 1950 Margaret, která už přes osm let žila sama, když požádala o rozvod. Z toho manželství se v roce 1941 narodila také herečka, dcera Julie Lockwood - Leon. Matka i dcera se setkaly před kamerou v oblíbeném TV seriálu s názvem The Flying Swan který byl natáčen v průběhu roku 1965.

Margaret už před rozvodem žila s hercem Johnem Stonem se kterým hrála např. ve filmu, který byl u nás promítán pod názvem A zase je tu jaro - 1959, a nebo v seriálu z roku 1971 Justice. Margaret Lockwood byla vyznamenána za zásluhy za britské imperium poctou CBE. V roce 1976 hrála ve filmy naposledy - macechu ve The Slipper and the Rose, kterou hrála Gemma Craven a prince Richard Chamberlain.


15.9.1916
Karachi, Britská Indie
15.7.1990
Kensington, Londýn, England, Velká Británie
Margaret Lockwood csfd

Pantoflíček a růžeCall It a DayCast a Dark ShadowSpider's WebTrouble in the GlenCaptain Brassbound's ConversionLaughing AnneTrent's Last CaseHighly DangerousCardboard CavalierMadness of the HeartLook Before You LovePygmalionHladový vrchJassyThe White UnicornBedeliaA Place of One's OwnI'll Be Your SweetheartSličná vražedkyněLove StoryDear OctopusGive Us the MoonMuž v šedémAlibiQuiet Wedding... A hvězdy mlčíGirl in the NewsNoční vlak do MnichovaA Girl Must LivePod dusotem kopytRulers of the SeaBank HolidayOwd BobZmizení staré dámyDoctor SynMelody and RomanceStreet Singer, TheWho's Your Lady Friend?Irish for LuckIrish for LuckJury's EvidenceThe Amateur GentlemanThe Beloved VagabondCase of Gabriel Perry, TheHonours EasyKadet Jack EasyLorna DooneMan of the MomentSomedayJusticeDee TimeThe Flying SwanYorkyThe RoyaltyMy Name Is Alfred HitchcockNight of One Hundred Stars


Aktualizace osobnostního profilu Margaret Lockwood: 24.2. 2024 09:56