Lewis Milestone (1895 - 1980)


Narodil se jako Lev Milstein v ruské Bezarábii, v Kišiněvu (dnes hlavní město Moldávie), v roce 1917 emigroval do Spojených Států, aby se vyhnul službě v ruské armádě. Po příjezdu do Ameriky pak po řadě náhodných zaměstnání narukoval do armády US jako spojař, byl poslán do Francie a bojoval zde až do konce první světové války. V tomto období pracoval také jako asistent režiséra na různých výukových armádních filmech. Nabyté zkušenosti Milestone využil v řadě svých válečných filmů – NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID (1930), HRANICE TEMNOTY (1943), A WALK IN THE SUN (1945) a PAHOREK PORK CHOP (1959) s Gregory Peckem - oblíbeným byl pohyblivý záběr, kdy kamera křižuje vojáky, kteří současně v sevřeném šiku na kameru útočí a jeden po druhém padají pod střelbou z kulometu.

Nahradil Carola Reeda v režii filmu VZPOURA NA BOUNTY (1962) poté, co Reed odmítl pokračovat v práci, jelikož si nevěděl rady s egem Marlona Branda. Milestone to s Marlonem neměl o nic lehčí a ke konci už Branda nechal, ať si dělá co chce. Když se ho jednou kameraman ptal, proč nesleduje natáčení, Milestone odpověděl: "Nesnáším sledování filmů po částech, nechej ho, ať si to provede jak uzná za vhodné, a až to všechno bude hotové a sestříhané, za deset centů půjdu do kina a podívám se na to vkuse. Proč bych se teď měl nervovat?"

„Několik týdnů šlo všechno hladce, ale pak jsme točili scénu a Marlon začal najednou přeze mne mluvit rovnou na kameramana: 'Podívej, něco ti povím, až půjdu takhle, tak to znamená toč a tento pohyb znamená, že přestaneš točit. Nepřestávej točit dokud ti nedám znamení'. Byl jsem ohromen, ale nic jsem na to neřekl.“ (o režii Marlona Branda ve „Vzpouře“ z roku 1962)

"Myslel jsem si, že to bude snadná cesta jak přijít k penězům – dostal jsem plat a říkal jsem si, to natočíme tak za dva tři měsíce. Jakmile jsem podepsal smlouvu, tak jsem ale zjistil, že za předchozí rok stihli natočit pouhých sedm minut toho, co mělo být pak uvedeno na plátna. Strávil jsem nad tím rok." (když přebíral režii „Vzpoury“ z roku 1962)


30.9.1895
Kišiněv, Moldávie, Ruské impérium
25.9.1980
Los Angeles, California, USA
Lewis Milestone csfd

Vzpoura na BountyDannyho jedenáctkaPahorek Pork ChopLa veuveOdvážlivciMelbaKangarooLes MiserablesSamurajové útočíThe Red PonyArch of TriumphNo Minor VicesPodivná láska Marty IversovéA Walk in the SunGuest in the HouseThe Purple HeartHranice temnotySeverní hvězdaMy Life with CarolineLucky PartnersO myších a lidechThe Night of NightsLáska a mládíAnything GoesTajemný Mr. O'HaraParis in SpringThe Captain Hates the SeaHallelujah, I'm a BumRainThe Front PageNa západní frontě klidNew York NightsPopeleční středaBouřeThe Garden of EdenThe RacketOn, hrdina dneTwo Arabian KnightsCaveman, TheFine MannersNew Klondike, TheSeven SinnersHave Gun - Will TravelKnow for SureFit to WinPositivePostureToothbrush, TheZjizvená tvářWhere the North Begins


Aktualizace osobnostního profilu Lewis Milestone: 30.10. 2023 17:14