Milan Šulc (1934 - 2004)


Herec Milan Šulc spojil své umělecké působení především s Ostravou, pocházel ale ze severních Čech, kde také začínal s herectvím. Již v patnácti letech nastoupil do souboru Severočeského divadla Liberec, respektive do jeho vedlejší scény v Novém Boru, následně hrál v Městském oblastním divadle ve Varnsdorfu. Tady hrál Milan Šulc krátce po roce 1949, později přešel do Západočeského divadla v Klatovech, jeho další štací bylo Beskydské divadlo v Novém Jičíně. Trvalé zázemí pak nalezl v Ostravě, kde v letech 1963-1990 patřil k předním členům hereckého souboru Divadla Petra Bezruče. Za své nejdůležitější kreace na jevišti považoval sám Milan Šulc vystoupení v představeních Strakonický dudák, Ostře sledované vlaky nebo Lakomec.

V roce 1990 změnil Milan Šulc angažmá, ale stále zůstával v Ostravě, v letech 1990-2000 byl členem činohry Národního divadla moravskoslezského. Znovu sporadicky vystupoval před televizní kamerou, opět to byly například seriály, tentokrát z brněnské produkce (HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA BRNĚNSKÉHO, 1997; ČETNICKÉ HUMORESKY, 2003). Z nepočetných filmových rolí připomeňme prvorepublikovou komedii KONTO SEPARATO (1996), která se natáčela v Ostravě.

Z Národního divadla moravskoslezského odešel Milan Šulc v roce 2000 do důchodu, pohostinsky ale v Ostravě nadále vystupoval, znovu například v Divadle Petra Bezruče (muzikál Tracyho tygr). Svá poslední aktivní léta ale spojil především s populární scénou pražského Divadla na Fidlovačce, kde hrál v představeních Šumař na střeše, Dvojité salto, Poprask na laguně nebo Carmen. Jako doktor Purkrábek se také naposledy objevil před filmovou kamerou (JAK BÁSNÍCI NEZTRÁCEJÍ NADĚJI, 2003).

Milan Šulc zemřel v Ostravě 10. července 2004 ve věku sedmdesáti let.


13.5.1934
Mnichovo Hradiště, Československo
10.7.2004
Ostrava, Ostrava, Moravskoslezský kraj, Česko
Milan Šulc csfd

Jak básníci neztrácejí nadějiCestující bez zavazadelKonto separatoZlatník OndraHavran barvy lilaBude-li mi jíti přes údolí stínu smrti...Mládí na prodejTíhaVěčný tulákČardášová princeznaFidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačkaKočka přes cestuKrásná GalatheaO popleteném MartinoviTo byl zase denIba deňZemřeš, kdy budeme chtítAgras 01Start do protisměruKterak Honza ze zámku uteklPrincipálkaSny kominíka SazivceZazpívej, Skřivánku!Figarova svatbaJak princezna hádala, až prohádalaStříbrný smrčekPosedlostPoslední adresa neznámáOhrožené městoŽenich mezi dveřmiOstrov LakamidónJanovi lidéMěsíční údolíStíny horkého létaČas polomů a štěpůŽhavou stezkouParta hicNástup možný ihnedPříběh středního útočníkaAnnabelaEpizodaMercadetBubny a trumpetySmrt a život Flinka MizeryNápadník z MarsuSedm havranůKonkursČetnické humoreskyHříšní lidé města brněnskéhoArrowsmithRoky prelomuAdvokát ex offoU nás domaOstrov jistoty


Aktualizace osobnostního profilu Milan Šulc: 4.4. 2024 17:00